Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vart har den svenska musikskatten tagit vägen? Till vänster ser vi Douglas Holmstedts orkester vid ett framträdande på Skansenstugan i Uddevalla på 60-talet. Till höger, Peter Sundblad, chef för P4 Väst.
Vart har den svenska musikskatten tagit vägen? Till vänster ser vi Douglas Holmstedts orkester vid ett framträdande på Skansenstugan i Uddevalla på 60-talet. Till höger, Peter Sundblad, chef för P4 Väst.

Har Radio Väst skickat skivorna till återvinningen?

P4 Väst-chefen svarar på kritiken: Musik från 50- och 60-talen får inte plats

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varannan torsdag mellan 11.05 och 11.30 sänds programmet Fråga Janne i Radio Väst. Janne pratar om djur och natur, samt svarar på lyssnarfrågor.

Detta är ett program som har stor lyssnarskara, där en påläst expert, Jan Uddén, klarar av att svarar på de flesta ställda frågorna. Men varför i hela fridens namn ska nästan halva programtiden ägnas åt musik!

Att bjuda in Jan Uddén från Bohusläns museum till Radio Väst på Söder för att där under nästan halva programtiden lyssna på musik vittnar om dåligt omdöme. Det är ju Janne som man vill lyssna på inte på musik som spelas på högsta möjliga volym,

Var har den svenska musikskatten tagit vägen? Har Radio Väst skickat skivorna till återvinningen?

Frågan är befogad. Men det hjälper väl knappast att klaga för döva öron.

Henry Simmerström

SVAR DIREKT:

Hej, Henry.

Frågor och diskussioner kring utbudet i P4 Väst är alltid välkomna; ett levande public service förutsätter en levande diskussion om våra program, så tack för dina åsikter. Sedan är det inte säkert att vi möts fullt ut; det är inte alltid så enkelt att möta förväntningarna hos hela vår publik som spänner från 35 år och uppåt.

Det gläder mig att du gillar vår naturexpert Jan Uddén, han är en av våra profiler sedan flera decennier tillbaka. För att svara på din fråga om varför han inte får mer radiotid, så måste jag bara förklara vad P 4 Väst av modell 2019 är. Vi är en radiokanal som bygger mycket av vårt utbud på nyheter, vi har krav på oss att både vara snabba med själva rapporteringen, men också  med vad nyheten ifråga betyder. Vi är också en kanal som till hälften ska bestå av musik, till hälften av prat. Och vårt format är allt som oftast att vi i varje enskild halvtimma pratar, intervjuar och rapporterar lika lång tid som vi spelar musik. Det är ju ett format som får gälla även Jan Uddéns och vår andre återkommande expert, Peter Hilton. Jag skulle dock säga att vi i regel spelar lite  färre låtar under deras halvtimmar – för att de ska kunna svara på lyssnarnas frågor. Att inte spela någon musik alls under den halvtimma som de medverkar skulle bli väldigt konstigt, och vara ett brott mot vårt format.

Jag kan också tillägga att många lokala P4-kanaler helt har tagit bort sina experter, för att de inte passar in i det moderna formatet. Så långt vill jag inte gå. Jan Uddén och Peter Hilton har en plats i P4 Väst.

En nyhet som jag tror kan glädja dig och alla som vill höra dem är att de kommer att få en ny sändningstid från och med årsskiftet. Då kommer de att svara på frågor mellan 12.30 och 13 varje torsdag, vilket gör att det sannolikt blir lite mer tid för dem att prata om sina ämnen och svara på lyssnarnas frågor.

När det gäller den svenska musikskatten, så är det en intressant fråga. Den finns i Sveriges Radio – lyssnar just nu, söndag kväll 19.30,  på P4 Plus som då och då sänder i P4 – men som är en webbkanal för musiken som är lite äldre. I P4 Plus spelas musik ända från 1920-talet och framåt till 1970-talet. Den sänds på webben dygnet runt. Vi har också specialprogram som t ex Da Capo med Anders Eldeman, och P4 Dans som ägnar mycket utrymme åt dansmusik från 60- och 70-talet. När det gäller det lokala P4 och våra sändningar på dagtid är jag medveten om att den äldre musiken från, säg 50- och 60-talet, som du troligen efterfrågar inte får så stor plats. I det sammanhanget är P4 en aktualitetskanal, vilket också ska återspeglas i musiken vi spelar. Där rör vi oss från 80-talet och framåt med tonvikt på musik från 00-talet. Där finns det inte så mycket plats för nostalgimusiken – som du däremot hittar i vår specialkanal P4 Plus, och i programmen som nämndes här ovan.

Peter Sundblad

kanalchef P4 Väst