Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

"Havsbadet kan bli en turistmagnet"

Bohuslän och Sverige är värda ett modernt havsbad, skriver Carl Bloom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ett havsbad värt namnet borde kunna anläggas på klipporna och i havet. Havet är Tjörns stora tillgång och kan utnyttjas mycket mer. En stor havsbads- och rekreationsanläggning kan bli en attraktion för hela norra Europa. Det skapar många nya arbetstillfällen och ökar tillgängligheten till vår fina kust och havet.

Anläggningen kan ha flytande, genomströmningsbara simbassänger och torrdockor i form sänkta kassuner, med stora glasrutor där man torrskodd kan se havets marina liv röra sig utanför. Där finns stora trädäck med bekväma gradänger för att bekvämt gå i och upp ur vattnet. 

Det finns inomhusbassänger för att kunna bada och simma även under den kalla årstiden ett badhus som Tjörn saknar.

Ovanpå allt detta anläggs ett hotell i en eller två våningar med minst 150 rum. Vill man minska hotellets fotavtryck på marken, rekommenderar jag att bygga hotellet i 20 våningar med 10 rum på varje plan och med en fantastisk utsikt mot Pater Noster och ända till Skagens Udde.  Mellan kustvägen och havet planeras för camping, övernattningsstugor med mera. Även bostäder i form av villor, radhus samt flerbostadshus kan ingå i havsbadskonceptet. 

En modern anläggning av detta slag kanske inte kommunen skall finansiera med skattemedel. Det finns hotellmagnater och andra finansiärer som med glädje skulle bygga en modern havsbads-skapelse inklusive hotell, restauranger och bostäder om kommunen tar fram en detaljplan.

Jag föreslår att kommunen ger möjligheter till havsbadskonceptet vid revideringen av Översiktsplanen och att en studie påbörjas för att så småningom utmynna i en detaljplan,
”så att hela projektet kan sjösättas”.

Vi på Tjörn bör väl vara lika djärva som de norska hotellmagnaterna som redovisades i Bohusläningen lördag den 14 januari 2017. Kommunen har lyckats få hit Nordiska Akvarellmuseet. Förhoppningsvis finns det en framtidstro hos de styrande i kommunen och att man gör en kraftsatsning för att sätta Tjörns kommun på kartan genom att få hit ”Tjorns International Sea Resort & Spa Aquatell”.

Bifogar bilder från en modern flytande strandbadsanläggning vid stora hamnkanalen mitt i centrala Köpenhamn. Denna anläggning har inspirerat mig till denna skrivelse.


Med vänlig hälsning

Carl Bloom 

Skärhamn