Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM 20190114 Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) hälsar på riksdagens talman Andreas Norlén (M) inför deras möte. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Hela Alliansen borde kunna förhandla sakpolitik med SD

Vittnar om en inställning till och respekt för valresultatet som är helt oacceptabel

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Har under de senaste dagarna med stort intresse följt det politiska spelet i samband med att hitta ett regeringsdugligt alternativ. Beskeden från Centerpartiet och Liberalerna under den gångna helgen att släppa fram en regering baserad på socialdemokratisk- och vänsterpolitik framstår som århundradets största politiska svek för oss som röstat på och hoppats på en alliansregering.

Man måste dessutom fråga sig om agerandet från C och L verkligen harmonierar med vad jag trodde att vi hade i vårt land, det vill säga ett demokratiskt system, som visar respekt för vad väljarna uttrycker i allmänna val. Att så totalt negligera vad nära nog 20 procent av väljarna uttryckt som önskemål genom att rösta på SD, när C och L tillsammans inte når upp till 15 procent, tyder ju inte på någon större respekt för valresultat och det system med fria val, som vi faktiskt har i detta land.

Att dessutom inte ens kunna sätta sig ner tillsammans med övriga två allianspartier (M och KD) och diskutera sakpolitik med SD vittnar ju om en inställning till och respekt för valresultatet som är helt oacceptabelt. I stället väljer man att kohandla med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Fullständigt ofattbart.

Med helgens besked från C och L har man också effektivt tagit död på Alliansen som ett politiskt alternativ, något som man propagerat för under hela valrörelsen. Att i framtiden lita på vad C och L säger sig stå för i en valkampanj är ju från och med helgens beslut helt omöjligt.

Men som någon sa, efter regn kommer solsken. Jag är därför övertygad om att vid nästa valtillfälle vet vi som trodde på Alliansen hur vi inte skall rösta, vilket jag är övertygad om kommer att märkas i valresultatet för C och L.

Uddevallapensionären