Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Håkan Smedja.

Heltid ska vara normen

Medarbetarna är välfärdens största resurs och utan dem stannar Lysekil.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Lysekils kommun måste vara en attraktiv arbetsgivare med schyssta villkor för alla sina medarbetare. Det handlar om att skapa trygghet och ökad ekonomisk frihet för medarbetaren. Medarbetarna ska kunna känna tryggheten i att det är möjligt att gå upp till heltid utan att behöva bråka, få vänta i flera år eller behöva jobba delade turer för att få möjligheten.

Det finns mycket som talar för att det är en bra investering för arbetsgivare att införa heltidstjänster som norm. Medarbetarna känner sig tryggare, trivs bättre och sjukskrivningar minskar. Som kommun ska Lysekil föregå med gott exempel. Vår kommun har därför ett stort ansvar som arbetsgivare för att de anställda ska ha möjlighet att arbeta heltid om de önskar.

Vänsterpartiet föreslår att fullmäktige beslutar:

• Att alla kommunalt anställda ska ha anställningsbevis på heltid.

• Att alla kommunalt anställda som önskar deltid ska ha rätt att ansöka om och gå ned i arbetstid under den tid de önskar.

• Att alla tjänster som utlyses i kommunen ska vara på heltid, med möjlighet att gå ner i tid för den som så önskar.

PS. Normen för vad som i framtiden kommer att vara heltid kan ju komma att förändras eftersom bland andra Vänsterpartiet jobbar för en allmän arbetstidsförkortning.

Marthin Hermansson

Lisbeth Lindström

Håkan Smedja

Vänsterpartiet Lysekil