Planen är att införa hemsortering i Sotenäs kommun under 2023 och Tanums kommun under 2024, skriver Lars-Arne Staxäng. (Arkivbild)
Planen är att införa hemsortering i Sotenäs kommun under 2023 och Tanums kommun under 2024, skriver Lars-Arne Staxäng. (Arkivbild) Bild: Erik Simander/TT

Hemsortering kommer att modernisera återvinningen

Rambo AB är ett miljöföretag som tillhandahåller avfalls- och återvinningslösningar till invånare och företag/verksamheter i Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanums kommuner. Från att ha varit ett företag som en gång i tiden enbart sysslade med sophantering, är Rambo i dag ett mångfacetterat företag som ligger i framkant inom avfallsminimering och återvinning.

ANNONS

Rambo verkar för ett långsiktigt hållbart samhälle och är på det sättet en viktig aktör för en bättre miljö på västkusten och i Sverige. Ett exempel är att vi nu bland annat är involverade i insamlingen av gamla fiskeredskap som man hittar i västerhavet. Fiskeredskap som sedan kan återvinnas.

Rambo AB har infört ett modernt, fastighetsnära insamlingssystem i så kallade fyrfackskärl i Lysekil och Munkedal. Ett system som egentligen sorterar återvinningen i åtta fack trots namnet och som vi kallar hemsortering. På grund av regeringsbeslut har det blivit förseningar för införandet av hemsortering i Sotenäs och Tanums kommuner. Planen är nu att införa hemsortering i Sotenäs kommun under 2023 och Tanums kommun under 2024. Därefter har vi likvärdigt system i samtliga fyra kommuner vilket skapar förutsättningar för en rationell, hållbar och kostnadseffektiv verksamhet. Kommunikation kring kommande beslut och Rambos planering för framtida införande kommer att finnas på rambo.se.

ANNONS

Här på insändarsidan har vi kunnat läsa om andra återvinningsfrågor, såsom glasåtervinning. Glasförpackningar, till exempel flaskor och burkar, omfattas också av producentansvar och samlas in likt andra förpackningar främst på återvinningsstationer. Dessa är producenternas system för att samla in förpackningar och returpapper som sedan återvinns, och det finns cirka 5 000 stationer runt om i Sverige. Möjlighet att lämna förpackningar kan också finnas på kommunernas återvinningscentraler, men inte för all framtid, då kraven ökar på att kommunerna ska utöka antalet fraktioner på återvinningscentralerna kommer det inte att finnas plats på alla återvinningscentraler för att samla in producenternas förpackningar. Du som har hemsortering kan sortera ut dina förpackningar på din fastighet eller i nära anslutning därtill. I framtiden kommer även återvinningsstationerna att finnas kvar för de som inte har möjlighet till hemsortering.

Rambo ansvarar för ägarkommunernas återvinningscentraler dit hushållens grovavfall kan lämnas och Rambo samverkar med aktörer som ansvarar för producenternas materialinsamling på återvinningsstationer. Rambos ambition är att det ska vara enkelt för invånare i våra fyra kommuner att sortera rätt.

Lars-Arne Staxäng

ordförande i Rambo AB

ANNONS