Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT  Bild: Gorm, Kallestad
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT Bild: Gorm, Kallestad

Hemtjänsten i Väjern är inte valfri för de boende

”Valfrihet är viktigt för oss moderater”. Det är självklart att man ska kunna välja vem man vill som ska komma hem och hjälpa till med olika typer av omsorg”. Så står det i Sotenäsmoderaternas valmanifest.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Historien om valfrihet i omsorgen har blivit en gåta i Sotenäs kommun där man blandar och ger som man vill, mest tycks valfriheten vara något som Sotenäsalliansen använder sig av när de ska spara pengar.

I slutet av mars tog omsorgsnämnden beslut om att gå ut med en förfrågan till de privata utförare som kommunen har avtal med om det finns intresse av att ansvara för alla sommarboende 2019 i Sotenäs kommun.

Ingen av de privata utförare som är verksamma i kommunen var intresserade av att skriva på det avtalet så istället köpte man 2500 timmar till en högre ersättning än vad kommunal hemtjänst får och med förskottsbetalning till ett av vårdföretagen. I avtalet ingick även att företaget ”slapp” de sommarboende på Bohus Malmön.

När halva sommaren gått visar det sig att man överskattat antalet timmar som våra sommarboenden behöver med ca 1000 timmar. Då bestämmer man att vårdtagare i området runt Väjern ska få omsorg av vårdföretaget trots att de aktivt valt kommunen som utförare. Beslutet är taget helt utan att oppositionen i Sotenäs fått någon vetskap om det.

I augusti ska de boende i Väjern sedan få välja om de vill ha den påtvingade vårdgivaren eller kommunens hemtjänst som de valde från början. Det verkar dock inte spela någon roll om du väljer någon specifik hemtjänst i Sotenäs Kommun för i ett trollslag får du något du inte valt.

För oss i oppositionen verkar det snarare som alliansen har tecknat ett dåligt avtal som de nu försöker smyga undan med.

Vi värnar den enskildes möjlighet till valfrihet avseende både utförare och insatser. Det var ett av löftena de styrande i Sotenäs kommun gav på senaste kommunfullmäktigemötet och som skulle gälla för 2019-2022. Verkligen har visat sig vara en helt annan.

Valfriheten i Sotenäs verkar snarare vara:

Om du är sommarboende, då får du en privat utförare även om du önskar kommunens hemtjänst.

Om du bor för långt bort då är det kommunens hemtjänst som gäller, även om du önskar en privat aktör, för krångligt att ta sig dit.

Om du har för stort behov av vård, då väljs du bort av den privata utföraren.

Om du bor i ett område där man tvingar de fastboende att få privat hemtjänst trots att vårdtagaren aktivt valt kommunens.

Enligt lagen om valfrihet ska de enskilde ha rätt att välja den leverantör som ska utför tjänsten. Vi i oppositionen är inte säkra på att Sotenäsalliansen vill leva upp till lagkravet längre. Det var väldigt kort tid som deras programförklaring höll.

Annica Erlandsson (S)

Kent Östergren (S)

Magnus Johansson (V)

Lena Linke (MP)

Oppositionen Omsorgsnämnden i Sotenäs