Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stian Lysberg, Solum
Bild: Stian Lysberg, Solum

Hissa regnbågsflaggan Munkedal

Liberala Ungdomsförbundet: Munkedals kommunfullmäktige har fattat ett dåligt beslut och borde göra om och göra rätt

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Idag börjar West Pride som uppmärksammar hbtq-personers rättigheter i Sverige och Västra Götalandsregionen. För oss liberaler är det självklart att alltid stå upp för allas rätt att älska vem man vill och Pride är ett utmärkt sätt att manifestera denna kampen.

Den 29 april samlades kommunfullmäktigeledamöterna i Munkedal för att fatta både kloka och mindre kloka beslut. Ett klokt beslut var att säga nej till Moderaternas förslag att införa ett lokalt tiggeriförbud och ett mindre klokt beslut var att säga nej till Socialdemokraternas förslag om att flagga med Prideflaggor under West Pride. Det är beklagligt att Liberalerna i Munkedal inte står längst fram på barrikaderna i kampen för alla personers rätt till sin egen kropp och sexualitet.

Liberalerna och Folkpartiet har alltid stått fast vid sina värderingar trots att vi ofta varit ensamma om det. Vi har genom tiden kämpat för kvinnors och hbtq-personers rättigheter. En av våra främsta företrädare, Barbro Westerholm (L), var till och med den som avskaffade sjukdomsstämpeln för homosexualitet. När konservativa partier trampar individer på tårna ska vi alltid säga stopp, oavsett vad det handlar om.

Argumentationen som styret i Munkedal använder sig av är att man följer rådande flaggreglemente och att man inte särskiljer Prideflaggan från andra organisationers flaggor. Genom att likställa Prideflaggan med andra föreningsflaggor gör man hela hbtq-rörelsen en otjänst. För tusentals människor runt om i Sverige och världen är Prideflaggan en symbol för frihet och tolerans.

Det är i synnerhet i mindre kommuner det har visat sig att hbtq-personer inte vågar komma ut på grund av stigma och fördomar. Barn och unga mår dåligt i ung ålder och upplever sig bortglömda - det är ett misslyckande som behöver ordnas upp. Därför vilar ett extra tungt ansvar på politikerna att våga gå före och inkludera dem som känner sig utanför.

När West Pride går av stapeln kommer tusentals personer fira på gator och torg runt om i Västra Götaland. Men i vissa kommuner behöver vi fortfarande diskutera huruvida det är en bra idé att hissa regnbågsflaggor eller inte. Munkedals kommunfullmäktige har fattat ett dåligt beslut och borde göra om och göra rätt - för allas rätt att vara och tycka som man själva vill.

Simona Mohamsson

2e vice förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Soroush Rezai

distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

Olle Johnsson

2e vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst