Black lives matters-upproren visar ju sången "Strange fruits" aktualitet i dag. USA:s historia är inte bara "blodig och rasistisk". Den är kapitalistisk. Lika kapitalistisk som Belarus och Ryssland.
Black lives matters-upproren visar ju sången "Strange fruits" aktualitet i dag. USA:s historia är inte bara "blodig och rasistisk". Den är kapitalistisk. Lika kapitalistisk som Belarus och Ryssland. Bild: Charlie Riedel

Historien upprepar sig i USA

Bengt Larsson, Smögen, du skriver i din insändare om det jag skrev om sången "Strange fruit". "USA:s blodiga rasistiska historia känner hela världen till, även jag", skriver du bland annat.

ANNONS

Replik till

Bengt Larsson 27 augusti

Det jag skrev var att sången inte alls bara är historia. Den handlar om 1930-talet, men "mellan 1882 och 1968 genomfördes nära 5 000 lynchningar", enligt religionshistorikern Mattias Gardell i Aftonbladet den 30 juni.

Nutid. "Döda i en blodpöl" men "i ett demokratiskt USA" och inte i "ett diktatoriskt kommunistland" för att använda dina uttryck. Då lynchades afroamerikaner, hängdes i trän. Nu skjuts de av "vita" poliser.

Black lives matters-upproren visar ju sångens aktualitet i dag. USA:s historia är inte bara "blodig och rasistisk". Den är kapitalistisk. Lika kapitalistisk som Belarus och Ryssland.

Som antikommunist borde du snarare ta de länderna till ditt hjärta. De länder som slog in på kapitalismens väg för 30 år sedan. Som du förstår är det inget som jag eller de jag känner eftersträvar.

ANNONS

Johnny Kristoffersen

kommunist, Lysekil

ANNONS