Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
A Roma family waits for customers for traditional skirts as the Roma community celebrates the Birth of the Virgin Mary in Costesti, Romania, Monday, Sept. 8, 2014. Thousands of Gypsies or Roma gather on a hillside after attending a religious service in a nearby monastery and celebrate the religious holiday by sharing food and playing traditional music until the next dawn. (AP Photo/Vadim Ghirda) / TT / kod 436 Bild: Vadim Ghirda

Hjälp romer i Rumänien

Var kommer hjälpen mest till nytta?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vänsterpartisten Joelsson-Wallsby (7 december) anser att svenska staten och Sveriges kommuner ska tillhandahålla bostäder till de cirka 4000 romska tiggare som uppehåller sig i vårt land. En vacker tanke kan tyckas, men vad blir konsekvenserna av ett sådant handlande?

Amnesty är också kritisk till Sverige för att bostäderna inte är på plats. Finns det något land i EU som har garanterad bostad till icke-medborgare? Ja, det skulle vara intressant att veta.

Om våra grannländer Danmark och Finland erbjuder tak över huvudet, en varm säng och en dusch till alla, ja då skulle det vara en fin möjlighet för Göteborgs, Malmös och Stockholms alla uteliggare och även för romerna att de tre vintermånaderna undfly is och kyla.

Man jag skulle tro att dessa länder har lika ont om bostäder som Sverige. SCB spår att vi om tio år har en miljon nya invånare i Sverige som ska ha någonstans att bo. Ska vi då också tvingas bygga bostäder till tiggare från Balkan? Finns det någon plan för detta enorma bostadsbyggande?

Om romerna på Balkan erbjuds fri bostad och sjukvård i Sverige kommer naturligtvis hela familjer att komma på tre månader och som du skriver helt rätt, ytterligare tre månader, ja så kan det fortgå.

Ja, då har vi i en snar framtid kanske tiotusen familjer som kräver sin rätt av Sverige.

Ett parti som ni i flumvänstern, och nu även Centern med sin ledare Annie Lööf kallar rasistiskt och även nazistiskt, nämligen SD. Detta parti har en fantastiskt bra lösning på hur de romska tiggarnas lidande ska lindras. Sverige ska med biståndspengar starta en massiv hjälp med bostäder, vatten och avlopp, samt skolor och ytterligare hjälp med att starta arbetstillfällen. Var kommer hjälpen mest till nytta, i Sverige eller Rumänien? Självklart i romernas hemland. Då behöver ingen längre resa till vårt kalla land och tigga.

Detta förslag har mötts med hån och även kallats för rasism av den goda vänstern. Detta är för mig fullständigt ofattbart.

Bengt Larsson

Smögen