Hunnebostrand erbjuder bland annat mattcurling under vinterhalvåret.
Hunnebostrand erbjuder bland annat mattcurling under vinterhalvåret. Bild: Mattias Modéen

Hunnebostrand går inte in i en vinterdvala

Det finns fyra matställen och ett hotell som har öppet hela året. Detta kan inte vara en brist på service!

ANNONS

Replik till Pål Svensson 15/3

LÄS MER:Vi vill inte förstöra Udden!

Hunnebostrand är ett mycket livaktigt samhälle, även på vintern. Kulturutbudet är stort, framförallt i Hav och Land, som erbjuder opera direkt från Metropolitan och de allra nyaste filmerna, så även på en välbesökt cafébio. En fredag i månaden är det ”Öppen scen”, där kända och okända förmågor uppträder. Man kan äta och dricka och dessutom är det fritt inträde. Ett gäng entusiaster driver Bildarkivet och dokumenterar historier om bebyggelsen i samhället, som presenteras med text och gamla foton utefter promenadstråken, till besökares och innevånarnas glädje.

Man har möjlighet att under vinterhalvåret delta i judo, boule, mattcurling, tennis och badminton, praktisera qigong, gympa, dansa line-dance, vara med i stickcaféer, handarbeta, måla akvarell, sjunga i kör, spela ukulele, gå språkkurser, spela bridge. Allt detta har Pål Svensson ingen aning om! Han har visserligen ett sommarboende i Ulebergshamn men tillbringar vinterhalvåret i Örgryte, Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Heta känslor på stormöte om Stenens hus

Hunnebostrandsborna har blivit av med banken – det är rätt. Idag sköts de flesta bankärenden över dator och jag tror inte att banken hade behållits om vi haft Stenens Hus. Vår enda mataffär har ett brett sortiment, vi har fiskaffär, två blomsteraffärer, tre klädbutiker, skoaffär, två frisersalonger, två heminredningsaffärer, en färgaffär och en bildelsaffär, båttillbehörsaffär, byggvaruhus, tre återbruksaffärer, två bensinstationer, apotek, vårdcentral och två tandläkare, juridisk byrå och begravningsbyrå och dessutom ett nyöppnat gym, som är öppet dygnet runt samt Tumlaren med bad och rekreation en mil bort. Det finns fyra matställen och ett hotell som har öppet hela året. Detta kan inte vara en brist på service!

Pål Svensson skriver att ett Stenens Hus vore ”en injektion som kommer att innebära ett uppvaknande” och ge Hunnebostrand ett nytt liv året runt. Han jämför med Akvarellmuseet i Skärhamn och Glasets Hus i Limmared. Jag har varit ett flertal gånger på Akvarellmuseet. Det första man ser är en enorm asfalterad parkering och till höger en faluröd, ladaliknande byggnad. Det ligger visserligen vid vattnet men jag tror inte den byggnationen förstörde en obruten strandremsa, som på Udden. Glasets Hus kan vi bortse från – det ligger ju inte ens vid vattnet. Han skriver i sin artikel om vilka ställen man inte kan bada på vid Udden som efterlämnar skrotsten från stenindustrin, men där går att njuta av en ostörd utblick över horisonten!

ANNONS

LÄS MER:Ester och Irma glada för utvecklingen i Hunnebo

Förutom förstörandet av en unik rekreationsplats är den tilltänkta byggnationen en ekonomisk och logistisk fråga. Det nuvarande förslaget till Stenens Hus har en arkitektkostnad på cirka 600 000 kronor, varav Sotenäs kommun (vi som är skrivna i kommunen) betalar 200 000. Om inte det godkänns, kommer det att utlysas en arkitekttävling för dyra tusenlappar. Själva byggnationen kommer att kosta kanske 75-100 miljoner kronor. Jag tror inte det räcker. Det blir kringkostnader i form av väg- och parkeringsarbeten som drabbar våra skattsedlar. Pål Svensson talar om att man kan komma med bussar och bilar. På vilka vägar då? Hunnebostrands gator är inte dimensionerade för denna typ och mängd av trafik. Lägg därtill lastbilstransporterna av byggmaterialet. Strandgatan och området utanför restaurang Bella Gästis är hotade av rasrisk. Köpmansgatan är så smal att det inte ryms trottoarer på vissa ställen, så barnvagnar och rullatorer får framföras på gatan mitt i trafiken. Kvar finns Hästedalsvägen, som går genom ett bostadsområde. Var hittar man parkeringar till ännu fler bilar och bussar?

LÄS MER:Visst måste vi ha politik om Udden!

”Vi har dragit igång en medborgardialog” - - - ”så att projektet får en bred förankring i samhället” (citat Pål Svensson). I början av mars hade 735 personer undertecknat protestlistorna, som säger nej till all byggnation på Udden. På kommande medborgardialogmötet den 20 mars i Hav och Land angående ”Arkitektur och Placering” kommer jag att presentera slutresultatet av namninsamlingen. Jag förväntar mig att Pål Svensson dyker upp på mötet!

ANNONS

Maggan Ekdal

Hunnebostrand

LÄS MER:Kampen mot Stenens Hus är inte över

ANNONS