Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetslunch. Soldater i fält äter en värmande ärtsoppa.

Hur mycket ärtsoppa ska jag köpa?

Hotbilden måste förklaras mer exakt

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Johan Hultberg 16 januari Problem att regeringen spelar ner hotbilden

Johan Hultberg (M) beskriver i Bohuslänningen 16 januari vad försvarsberedningen angett: ”ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas”.

”I så skarpa ordalag har inte hotbilden mot Sverige beskrivits på väldigt länge.” Anger Hultberg. Då Hultberg verkar vara en påläst och högst kunnig inom området säkerhetspolitik måste man ta Hultberg på högsta allvar i denna fråga. Då man känner oro och ängslan när riksdagsledamöter talar om för oss utanför riksdagen att ”ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas” måste jag ställa några frågor till Hultberg för att få reda på riktigheten i försvarsberedningens uttalande. Uttalandet är svårt tycker jag.

1. När beräknar Hultberg att ett väpnat angrepp av främmande makt på Bohuslän sker, du behöver inte ange exakt dag men månad och år vore tacksamt så man hinner inköpa ett antal av försvarets ärtsoppa på konserv med mera?

2. Vilka rekommendationer på andra produkter har Hultberg på vad jag ska inköpa?

3. Hur länge tror Hultberg att Bohus bataljon eller andra bataljoner kan erbjuda motstånd i Bohuslän?

4. Vad betyder ”ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas”? Om du kan förklara exakt vad detta står för skulle jag känna mig trygg.

5. Vilket land tror Hultberg kommer anfalla Sverige, och vart kommer attacken att ske?

6. Sist men inte minst. Hjärtfrekvensen ökade markant när jag läste din oroande insändare. Vore mycket tacksam om du kunde informera oss utanför riksdagen i till exempel Bohusläningen när främmande makt gör sig redo att anfalla Sverige och Bohuslän.

Tack på förhand Johan Hultberg.

 

Per-Anders Hultman

Grebbestad (Bohuslän)