Hur ska det gå för det nya styret på Orust?

Politisk analys av Gunnar Persson på Stillingsön

ANNONS

Hur det än går så kommer det att bli intressant att se hur konsistensen och hållbarheten i den rödblåa konstellationen ter sig under mandatperioden. Tvivelsutan kan man konstatera att bakom den glättiga mediafasaden står fyra partiföreträdare med stark egen vilja och stegen bakom dom står likadana.

LÄS MER:Nytt styre presenterat på Orust

En kort sammanfattning av vad dessa partierna lovade i valpropagandan så är det inga lätta ”stora frågor” som man säger sig vara helt överens om och med bibehållen partiidentitet? Socialdemokraterna S säger ha som mål att få ordning på kommunens ekonomi utan att säga vad det konkret innebär. Moderaterna M vill sänka skatten med 2-3 kronor under mandatperioden, en målsättning som i nuet verkar vara devalverad till 25 öre per år men dock historiskt sett något nytt med skattesänkning på Orust.

ANNONS

LÄS MER:Därför blir det ett bättre styre på Orust

Men S mumlar något om att skattesänkning främst bör ske på riksplanet trots att huvuddelen av Orustborna nog bara betalar kommunal skatt. Vad som skall hända med kommunens stora låneskuld som kommer att drabba kommande släkten sägs inget. Liberalerna L vill som bekant bilda en STO-kommun för att få ordning på ekonomin men där de övriga partierna för stunden verkar något vilsna. Folkviljan FO vill ha öppnare diskussion och lyssna på bra förslag varifrån dom än kommer. I den frågan säger S återbördade riksdagsledamot (Catharina Bråkenhielm red anm) nej till att samtala med Sverigedemokraterna som tillhör de tre största partierna med 13,5 procent av rösterna i kommun. En ståndpunkt som borde uppmärksammas ordentligt när kommunalråd skall utses. En kommun skall väl inte ha ett kommunalråd som inte kan tala med alla kommunens förtroendevalda? Månne riksdagens tvivelaktiga ”vett och etikett” påverkat där handhälsa med alla gäller men inte att tala med alla.

Så var det frågan om styrelseskick. Tre av partierna var initiativtagare till nytt styrelseskick som efter två års utredande sjösattes efter valet 2010 och skulle drivas igenom att S, L (Fp) och FO. Dom sprack på uppdraget och som därefter ”legat för fäfot” men där man med konstruerade lösningar lyckats bibehålla arvodena. När det gäller de hutlösa arvodena verkar det råda enighet om men med invändning av L. Min erfarenhet inom mångårigt ledarskap är att om man lyssnar och tar till sig och funderar på vad som sägs kan man nog ha nästan vilken organisation som helst.

ANNONS

Kungörandet av den rödblåa koalitionen tycks ha skapat irritation hos ratade och uteslutna partier och kanske kommer därför koalitionens förhållande till oppositionen bli lite spänd med risk för att beslut i fullmäktige tas mer genom mandatöverläge och mindre av sakskäl. Så blir det och har varit på Orust där begreppet ”personkemi” får styra vilka man skall samarbeta med och inte. Inom politiken bör detta begrepp bannlysas och ersättas av ”öppna och ärliga samtal med alla” demokratiskt valda förtroendevalda till fromma för den politiska demokratin.

LÄS MER:Nytt politiskt styre väntas på Orust

Förhoppningsvis kommer den nya majoriteten ta sig samman, lägga partiidentiteten åt sidan och tillsammans med opposition ta befälet över tjänstemännen samt föra en positiv medborgardialog till en hållbar framtid för dagens och morgondagens kommunmedborgare.

När koalitionsbudgeten läggs fram vid nästa fullmäktige får man en uppfattning hur koalitionen tänkt styra och förvalta kommun och kanske hur oppositionen ser på detta.

Gunnar Persson

Kastet Stillingsön

ANNONS