Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Behöver lärare. Att förbjuda vinster hos friskolor löser inte lärarbristen, anser debattören.

Hur ska vänstern lösa lärarbristen?

Liberalerna: Enligt skolinspektionens rapporter har inte de fristående skolorna i vår kommun sämre kvalitet än de kommunala.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Wallsby, Wallsby och Hansson 3 mars Låga löner har inte skapat ett enda jobb i hela världen

Mao Tse Dong lär ha sagt: Liberalismen är ytterst farlig. Hitler lär ha sagt: Tredje rikets verkliga fiender är liberalerna

Lenin och Mussolini lär ha gjort liknande uttalanden.

Varför är diktatorer så rädda för liberalerna? Kan det bero på att liberalerna uppmuntrar engagemang och initiativ?

Många undersökningar visar att engagerade vuxna inspirerar barn och ungdomar till kunskapsinhämtning som ger goda betyg och bra förutsättningar att klara fortsatta studier och inträde på arbetsmarknaden på ett bra sätt och med goda resultat.

I vilken mån vuxna i skola och barnomsorg är engagerade är väldigt individuellt. En del personer tycker det är inspirerande att få vara en del av nytänkande, planering, ekonomiskt ansvar osv. Andra uppskattar att inte behöva ägna tid åt detta, utan vill lägga sin energi enbart i barngruppen. De allra flesta vill lite både och.

Hur man arbetar i barngrupper och skolklasser varierar, och måste så få göra. Det handlar ju om individer som möter andra individer. Vem som bygger eller äger huset spelar mindre roll. Om verksamheten drivs av kommun eller företag är heller inte det viktiga. Viktigast är att barn och ungdomar tillbringar sina dagar där de tillåts växa, inte enbart fysiskt utan som personer och personligheter. Att den miljön med nödvändighet byggs av politiker och kommunanställda tror inte jag på. Vi tror inte heller att företagande är enda lösningen. Vår övertygelse är att politiken skall sätta upp ramar, formulera mål och ge förutsättningar för verksamheter med bra kvalitet. Verksamhet med vinst som enda mål når inte en kvalitet som lockar deltagare. Verksamheten försvinner, såvida inte politiken går in och upphandlar...

Om nu Vänsterpartiet, mot förmodan, lyckas stoppa alla fristående skolor. Vart ska eleverna ta vägen? I Uddevalla räcker inte lokalerna till, trots fristående skolor. Om kommunen tar över verksamheterna, i befintliga lokaler och med befintlig personal, vilken blir skillnaden? Vad händer om pedagoger, som vant sig vid att arbeta i företaget, kanske med kortare beslutsvägar, kanske med möjlighet att använda årets vinst till investeringar nästa år, om dessa inte vill byta arbetsgivare? Pedagoger är idag en bristvara. Hur tänker Vänsterpartiet lösa det?

Hur tror Vänsterpartiet att företag kan få stora vinster, från verksamhet med samma kvalitetskrav och samma inkomst som den kommunala verksamheten har? Drivs den offentliga sektorn så mycket mer oekonomiskt? Eller var kommer vinsterna ifrån? Enligt skolinspektionens rapporter har inte de fristående skolorna i vår kommun sämre kvalitet än de kommunala. Så vad är problemet?

En förklaring vad gäller skostorlek. Det var menat som en metafor (bildspråk) för ovanstående.

 

Gerd Andersson (L)

Nyinvald ersättare i BUN Uddevalla

Claes Dahlgren (L)

Ledamot i BUN Uddevalla