Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi har en vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen som sätter turordningen och då utifrån ett medicinskt perspektiv", skriver Lisa Alexandersson. Bild: Johan Nilsson/TT

Hur viktig du anser dig vara spelar ingen roll

Till alla ”viktiga” tjänstemän och politiker i Uddevalla kommun.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag tycker att det är högst anmärkningsvärt och osmakligt hur kommunens tjänstemän och politiker helt enväldigt anser sig vara så viktiga och oumbärliga att de ska gå före alla de som faktiskt är prioriterade i den pågående coronavaccineringen.

De som initialt skulle vaccineras var de allra sköraste äldre, riskpatienter med kommunal omsorg samt de som arbetar tätt med dessa patienter. Kan ni som utsett/blivit utvalda i Uddevalla kommun förklara vad ni gör i ert jobb som gör att ni skulle ha kvalat in i dessa grupper?

LÄS MER: Hemliga listan – dessa uppmanades att gå före i vaccinkön

Att vara chef eller politiker i sig är inte en anledning att få vaccin först. Det är alltså inte uppdraget utan hälsotillståndet/arbetet i nära vård man utför som i så fall gör att man blir prioriterad.

Själv är jag både utbildad sjuksköterska och numera verksam som chef, men eftersom vare sig yrket sjuksköterska eller positionen som chef rättfärdigar mig att få vaccin före någon annan har jag så klart inte trängt mig före i kön utan jag sitter lugnt i båten och inväntar att det blir min tur.

Jag skulle själv kunna anse att jag har ett viktigt uppdrag samt anse att jag är ”viktig” då jag är chef och dessutom arbetar på ett sjukhus, men de som gör det viktigaste arbetet är förstås mina medarbetare som jag naturligtvis erbjuder att få vaccin före mig när turen väl kommer till oss.

LÄS MER: Sjukhusen börjar vaccinera mot covid-19

Jag påminner om att det alltså inte är upp till varje enskild att anse hur ”viktig” man är, utan vi har en vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen som sätter turordningen och då utifrån ett medicinskt perspektiv. Detta upplägg känner jag mig helt trygg med och det är kanske dags att även cheferna och politikerna i Uddevalla gör detsamma.

Hoppas ni inser att maktmissbruksfasoner av detta slag skadar förtroendet för er högre tjänstemän och politiker i Uddevalla kommun, och för min egen del så har jag helt tappat förtroendet.

Lisa Alexandersson

LÄS MER: Chefer vaccinerades inte på bekostnad av personal i Fas 1