Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jan-Olof Larsson, S
Jan-Olof Larsson, S

Huvudlöst att tro att personalen går upp i arbetstid

Jan-Olof Larsson, Socialdemokraterna: Bara hälften av de anställda i omsorgen har fasta anställningar

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Sotenäs har politikerna fastställt ett dokument där man uttrycker att personalen är kommunens viktigaste resurs. Kommunen skall också vara en attraktiv arbetsgivare och vi skall ha kompetenta medarbetare som trivs.

Detta dokument är troligen helt bortblåst, i vilket fall har Moderater, Kristdemokrater, Liberaler och Centerpartister inom Omsorgen helt glömt detta dokument.

I en tidningsartikel för några månader sedan utryckte den Moderate ordföranden i Omsorgsnämnden , Nils Olof Bengtsson följande efter att det aviserats kraftiga besparingar inom nämndens område.

”Jag tror dock inte att besparingarna kommer att få några större konsekvenser för kommunens medborgare. Vi kommer att utföra det arbete som vi gjort förut. Det blir inte så stora skillnader, vi har nog haft för mycket resurser innan, vi har nog överlevererat” . Slut citat.

Nu läser man att majoriteten i Omsorgen vill att personalen skall gå upp i arbetstid utan att få kompensation för detta eftersom det finns kommuner som har längre arbetstid. Allmänheten undrar naturligtvis varför personal i Sotenäs har kortare arbetstid än ett antal andra kommuner.

Detta beror på att i förhandlingar mellan Kommunal och Sotenäs kommun 2001 så avstod vårdpersonal lönelyft under två år och växlade detta mot kortare arbetstid. Detta kom man överens om i ett kollektivavtal. Att då som arbetsgivare tro att man kan riva upp ett avtal och tro att arbetstagarna som avstått pengar i förhandlingar skall acceptera att gå upp i tid utan att få sin ersättning som de avstått verkar helt huvudlöst.

Majoritetens politiker kan inte förstå varför Sotenäs Omsorgsnämnd går utöver budget varje år med miljoner. Detta har de inte begripet på många år trots att de haft för mycket resurser enligt den moderate ordföranden.

Men driver man en verksamhet med flera hundratals personal där bara hälften är fast anställda och resten vikarierar eller rings in för att jobba timmar. Där man driver en verksamhet där cheferna har mellan 30 och 50 underställd personal som de skall ha lönesamtal, utvecklingssamtal, leda och fördela verksamheten, ha kontakt med omsorgstagare samt deras anhöriga och dessutom delta i en mängd möten så är det berättigat att fråga sig hur effektivt blir denna verksamhet.

Sjukskrivningstalen är för ofta tvåsiffriga med de kostnader detta medför, personalomsättning både bland undersköterskor och ledningspersonal är hög med allt vad det innebär i förlorad effektivitet och kompetens.

Jag är helt övertygad om att hade Omsorgsnämndens majoritet följt den personalpolicy som de själva beslutat om så hade verksamheten visat en god ekonomi. Hade ni ansett att personalen varit kommunens viktigaste resurs och att kommunen skall vara en attraktiv arbetsgivare hade vi haft en stabil personalstyrka som kunde utföra sitt jobb på ett effektivt och bra sätt och dessutom trivts på jobbet.

Socialdemokraterna har lagt ett antal förslag för att styra upp verksamheten, pressa ner sjukskrivningstalen få en personal som trivs. Men detta förkastas varje gång av den styrande majoriteten som år efter år redovisar ett miljonöverdrag i budgeten och en personal som söker sig bort från kommunen.

Jan-Olof Larsson

Socialdemokrat