Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

HVB-hem behandlar ensamkommande olika

Ersättningssystemet till vårdbolagen bör ändras.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under de senaste åren har fler privata boenden för denna grupp tillkommit, det är en lukrativ bransch där vinsterna är osunt stora. Ofta tar man betalt per barn och dygn, och här ligger de högsta priserna. som tas ut på drygt 5 000 kronor per plats och dygn. Ett osunt ekonomiskt förhållningssätt.

Jag har sedan nio år haft uppdrag som god man till ensamkommande barn och ungdomar, ett uppdrag där jag träder i förmyndares och vårdnadshavares ställe. Vi tillsätts av överförmyndaren i den kommun barnet placerats i och har bland annat ansvar för barnets ekonomi. De pengar som barnet har kommer i regel från Migrationsverket och är så kallad dagersättning. Denna ersättning är på 24 kronor per dag, cirka 720 kronor per månad, om man bor på ett boende och får mat serverad (får man inte mat från boendet kan man få en högre ersättning). Detta fås under förutsättning att man saknar egna pengar. För kläder och glasögon finns det ytterligare bidrag att söka på Migrationsverket. Det finns naturligtvis privata alternativ som inte tar hutlösa priser, ofta tar man betalt per barn och dygn, här ligger de högsta priserna. som tas ut på drygt 5 000 kronor per plats och dygn.

Vad kan man då få för detta pris? Ibland är det inte mer än mat och ett cirka nio kvadratmeter stort rum med personal dygnet runt. Jag har varit god man till tonåringar som bor för detta pris, välfungerande ungdomar, utan sociala eller andra problem, som sköter sig och sin skola på egen hand. Här kan ungdomar bli placerade under flera år till en mycket hög kostnad och detta helt omotiverat. De behöver ingen särskild vård på något sätt. Ni kan själva räkna: 5 000 multiplicerat med 365 dagar!

Här finns boenden som tar detta pris och har hög personaltäthet för ungdomar med särskilda behov, något som är väl motiverade priser för utmärkta insatser för barn och unga, inte att blanda ihop med ovanstående.

Emellanåt förekommer det att ungdomarna får olika ekonomiska bidrag från boendet, här vet jag enbart privata boendet som gör detta. Ett boende där jag var verksam, utbetalades olika förmåner till ett värde av 2 400 kronor per månad och person till de placerade ungdomarna, det var följande: bidrag till kläder 900 kronor, fickpengar 1 200 kronor och mobiltelefon 300 kronor. Här fick också alla egen bärbar dator, ibland en mobil och guldkort på Liseberg.

När detta förekommer ska vi som gode män upplysa Migrationsverket om att ungdomarna får pengar som täcker deras behov och dagersättningen kommer därför att dras in. Detta görs av många gode män, men inte alla. Och det upplevs så klart som orättvist av ungdomarna.

Varför görs detta? Troligen för att bli populära bland ungdomarna som vill flytta dit, när vi har ett sätt att fördela pengar till våra asylsökande barn och unga från Migrationsverket. Eller av andra skäl? Upplys mig gärna ni som vet mer!

Tycker jag då att alla barn och unga ska ha det lika dåligt? Kanske roligt om några får det bättre än andra? Nej, jag tror inte att detta är det bästa vi kan göra, höj i stället dagersättningen till en mer skälig nivå, så behöver vi inte få dessa hiskeliga skillnader i hur ungarna har det på boenden och även i familjehem. I sista ändan är det ändå Migrationsverket som betalar, pengarna för de kostnader som kommunerna har eftersöker de hos Migrationsverket.

Kommuner borde inte placera hos företag som tar ut ersättning som inte står i relation till deras insats. Jag är övertygad om att vi kan bättre än detta.

Det är ett osunt ekonomiskt förhållningssätt med våra skattepengar som ska räcka till mycket i vårt samhälle.

Lotta Husberg
God man för ensam­kommande flyktingbarn