Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
S-kvinnorna har en lång historia. Här har Bohusläningens Terje Fredh dokumenterat 60-årsjubileum hos Socialdemokratiska kvinnoklubben i Lysekil år 1968. Sittande från vänster Vera Hansson, Maja Levin, Hulda Jonsson. Stående från vänster Karin Axelsson, Gurli Ahlrot. Bild: Terje Fredh
S-kvinnorna har en lång historia. Här har Bohusläningens Terje Fredh dokumenterat 60-årsjubileum hos Socialdemokratiska kvinnoklubben i Lysekil år 1968. Sittande från vänster Vera Hansson, Maja Levin, Hulda Jonsson. Stående från vänster Karin Axelsson, Gurli Ahlrot. Bild: Terje Fredh

I dag firar vi 100 år av politiska framgångar och kvinnokamp i S-kvinnor

Rösträtten, aborträtten, barnomsorg och sexköpslagen är grundade i åratal av kamp.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Rösträtten, barnomsorgen, sexköpslagen, kvinnofridslagstiftningen, samtyckeslagstiftningen, föräldraförsäkringen, rätten till arbete, särbeskattning och aborträtten. Alla dessa självklarheter som gärna tas för givet, men som grundar sig i åratal av kamp. S-kvinnor fyller 100 år som förbund den 14 februari, och utan alla S-kvinnors slit hade dessa självklarheter fortfarande varit oklarheter. Nu fortsätter vi kampen.

Förskolan har utmaningar att vänta nu och i framtiden i takt med att befolkningen växer. Fler blir äldre vilket är positivt. Detta tillsammans leder till att vi behöver fler som utbildar sig för att arbeta inom förskola och äldreomsorgen för att klara av framtidens utmaningar. Vi har en förskola vi ska vara stolta över, men S-kvinnor kräver att förskolan också har öppet nattetid. En lagstadgad rätt till barnomsorg även på kvällar, nätter och helger. Vi vill förbjuda religiösa friskolor då vi anser att förskolan och skolan ska byggas på demokratiska och sekulära värderingar med genusmedveten och normkritisk pedagogik.

Inom hela välfärdssektorn så är det kvinnor som utgör majoriteten av de anställda och som i dagsläget ofta sliter ut sina kroppar och känner pressen av att inte riktigt räcka till. Med dagens arbetsvillkor är vi inte förvånade över att kvinnor känner sig stressade och utbrända. Vi kräver satsningar på välfärden, att delade turer tas bort, att heltid blir norm och att sms-vikariaten samt allmän visstid ska upphöra.

Slutligen vill vi säga tack till er som gick före, för oss som kom efter. Nu kämpar vi i hundrade år till.

Carina Ohlsson

förbundsordförande S-kvinnor

Malin Johansson

distriktsordförande S-kvinnor Fyrbodal

Anita Frisk Kjell

ordförande S-kvinnor Trollhättan

Madelaine Karlsson

ordförande S-kvinnor Vänersborg

Mari Berglund

ordförande S-kvinnor Uddevalla

Carina Antonsson

ordförande S-kvinnor Skredsvik

Johanna Ekeroth

ordförande S-kvinnor Feminista