Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förföljda. Falun Gong-utövare.

I Kina hyllas inte mänskliga rättigheter

"Av rädsla för repressalier vågar människor i Kina inte tala om Falun Gong."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Idag, den 10 december är det den Internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Dagen instiftades av FN 1950 för att hylla deklarationen för mänskliga rättigheter och dess syfte, och den uppmärksammas stort runt om i världen.

En mening med den dagen kan vara att ägna en tanke åt de som får sina mänskliga rättigheter kränkta, alla de som förföljs på grund av sin ras, tro eller åsikt. Kina är världens största land med världens största befolkning – ett fantastiskt land med rik kultur. Men när det gäller mänskliga rättigheter är Kina ett av de länder där dess invånare har det värst i detta avseende, samtidigt som detta faktum får lite uppmärksamhet i media.

Oliktänkande spärras in i fängelser, mentalsjukhus, arbetsläger eller omskolningsläger. De utsätts även för grym tortyr. De som utsätts är tibetaner, Falun Gong-utövare, uigurer, kristna grupper, advokater som vågar försvara nämnda grupper, regimkritiker, journalister med flera. En av de värsta överträdelser av mänskliga rättigheter nu är förföljelsen av Falun Gong-utövare som har pågått i mer än 17 år. Den är sanktionerad av regimen. Metoden består av fem meditativa övningar och en filosofi baserad på sanning, medkänsla och tolerans.

Enligt en undersökning 1998 var det cirka 100 miljoner som utövade Falun Gong. Den kinesiske diktatorn Jiang Zemin ansåg att denna pacifistiska rörelse utgjorde ett hot mot hans makt. Än i dag drabbas ungefär var tolfte kines. Falun Gong-utövare fängslas, torteras, skickas till hjärntvättsklasser, förlorar sina arbeten och rättigheter.

Människorättsadvokaterna David Matas och David Kilgour har konstaterat att omfattande och statligt organiserade stölder av organ för transplantationer från fängslade Falun Gong-utövare pågår. Detta uppmärksammas av den internationella organisationen Doctors Against Forced Organ Harvesting, DAFOH, och Supporting Human Rights In China.

En anledning till att många inte förstår omfattningen av förföljelsen är informationsblockaden i Kina, som är nästan heltäckande. Av rädsla för repressalier vågar människor i Kina inte tala om Falun Gong.

Jag känner oro för att oskyldiga människor behandlas på det här sättet. Varför får det här fortsätta? Kanske beror det på att vi tar mänskliga rättigheter för givet. Martin Luther King sa: Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.

Kina är en stor och viktig handelspartner, men man bör ta tillfället i akt att kräva att Kina ska respektera de internationella avtalen om mänskliga rättigheter som landet skrivit under. Vi kan alla hjälpas åt att ta ansvar för att villkoren för grundläggande fri- och rättigheter, så som yttrandefrihet, trosfrihet och föreningsfrihet respekteras.

En god nyhet är att organisationen DAFOH, som samlat in två miljoner underskrifter för att stoppa organstölder i Kina och förföljelsen av Falun Gong, var bland de nominerade till Nobels fredspris 2016.

Ann Carlsson Korneev