Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Identitetspolitiken har ersatt den kristna tron

Debatt: ”Undfallenheten mot andra religioner, främst islam, är total.”

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Häromdagen tog jag steget och postade min ansökan om utträde ur svenska kyrkan. Det var ett beslut som mognat fram under lång tid, inte för att jag på något sätt skulle tvivla i min kristna tro, utan snarare för att svenska kyrkan framstår som att den tvivlar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det har länge varit ett mål för svensk socialdemokrati att omvandla den svenska lutherskt kristna statskyrkan till att bli ett verktyg för ett befria Sverige från kristendomen och istället ersätta denna med en ateistisk allmän religiositet.

Den socialdemokratiske ecklesiastikministern Arthur Engberg uttalade 1936 i riksdagen att biskoparna borde avskaffas och istället ersättas med en ”generaldirektör för det kungliga salighetsverket”. Sedan dess har kampen oförtrutet förts för att befria kyrkan från kristendomen, av såväl politiker som av en rad samarbetsvilliga präster, biskopar och ärkebiskopar. Det kristna budskapet har ersatts av ett misch-masch av marxism och identitetspolitik.

Denna utveckling har nu gått så långt att biskop Eva Brunne i Stockholm vill ta bort de kristna symbolerna i Sjömanskyrkan i Stockholm samt märka ut riktningen mot Mecka, för att göra kyrkorummet mer inbjudande för besökande sjömän från andra religioner. När jihadister nyligen mördade en katolsk präst under gudstjänst i Frankrike, bevärdigade sig inte ärkebiskopen Antje Jackelén om att uttala något fördömande, ens på sociala medier. Undfallenheten mot andra religioner, främst islam, är total.

Däremot har svenska kyrkans präster varit aktiva i andra sammanhang. Kristdemokraterna har under en tid arrangerat ett förstamajfirande i familjens tecken, som ett alternativ till det marxistiska firandet denna dag. Det fick prästen Anna Karin Hammar, teologie doktor och tidigare biskopskandidat, att bokstavligt se rött. På Twitter jämförde hon Kristdemokraterna med nazister, som försöker stjäla förstamajfirandet från de rätta ägarna arbetarpartierna.

Så, tack för den här tiden, kyrkan. Tack för dopet, konfirmationen och äktenskapet. Tack för alla gudstjänster. Jag vill stå upp för min kristna tro. Eftersom det är uppenbart att svenska kyrkan inte vill detsamma, så går vi härmed skilda vägar.

 

Henrik Sundström (M)