Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ideologisk ryggrad är inte "imagefixering"

LUF: Sveriges frihetliga krafter måste förenas i kampen mot socialism och nationalism

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är med en fascinerande tvärsäkerhet skribenterna Arkemar och Derneborg uttalar sig om de kommande veckornas regeringsbildning och de kommande årens politik i sin debattartikel i Bohusläningen 18/1-19. Det påstås redan nu att riktningen för utrikespolitiken kommer ligga fast och att överenskommelsen kommer sluta i utredningar.

Låt oss börja med att konstatera att Alliansen var ett liberalt projekt. Moderaterna under Fredrik Reinfeldt var ett öppet, humant och liberalt parti - så var även Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Sprickan, som skribenterna skyller på Centerpartiet och Liberalerna, uppstod när deras egna partier började gå högerut för att locka tillbaka sina förlorade väljare som gått till Sverigedemokraterna.

Precis som Ulf Kristersson bad om att få testa sitt regeringsalternativ för något år sedan, kommer nu den här regeringen att få testas. Innan det har gjorts är det dumdristigt att dra några slutsatser om en politik som ännu inte ens hunnit genomföras.

LUF ligger liksom Liberalerna nära MUF och Moderaterna, i synnerhet vad gäller synen på den ekonomiska politiken. Det är ingen hemlighet att vi delar besvikelsen över det valresultatet som blev. Hade Moderaterna förlorat färre väljare till Sverigedemokraterna hade vi troligtvis haft det stöd som vi idag behövt för att bli det största blocket.

Stefan Löfven har återigen släppts fram som statsminister och han har gått med på en rad liberala sakpolitiska förslag som inte ens Reinfeldtregeringen drev igenom när de hade majoritet. Avskaffad värnskatt, sänkta skatter och arbetsgivaravgifter, tredubblad RUT, stärkt försvar är några exempel.

Liberalerna pekades i veckan ut som vinnarna i överenskommelsen och det är bra - nu har vi en Socialdemokratisk regering som behöver bedriva Allianspolitik. Givetvis hade en alliansregering som drev allianspolitik varit att föredra men med det givna valresultatet fanns inte den möjligheten.

Vi förstår besvikelsen hos MUF och KDU men återigen behöver man påminnas om den roll Sverigedemokraterna hade fått om Alliansen tagit makten – vilket är något Liberalerna och Centerpartiet sa nej till långt innan valet. Vi vill också påminna om att LUF från början stöttade ett alternativ med en utökad allians tillsammans med MP som M sa nej till.

Slutligen hoppas vi under de kommande åren behöva slippa märkliga utspel från lokala muf:are som benämner vårt ideologiska avståndstagande från SD som en ”imagefråga." Sådan retorik gör allianssamarbetet betydligt svårare än vad det behöver vara och gynnar endast våra politiska motståndare på vänster och högerkanten.

Därför är det av yttersta vikt att Sveriges frihetliga krafter de kommande åren förenas i kampen mot socialism och nationalism för inför valet 2022 återigen bygga ett statsbärande liberalt block.

Soroush Rezai

andre vice distriktsordförande LUF Väst

Olle Johnsson

styrelseledamot LUF Väst