Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Olsson
Bild: Björn Olsson

Idrott för alla kräver fler i rörelse och färre i utanförskap

Uddevalla har ett starkt föreningsliv där de ideella krafterna gör ovärderliga insatser för integrationen genom att engagera och aktivera både föräldrar och barn.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokraterna vill att alla barn och unga i Uddevalla ska ha möjlighet att delta i idrottsrörelsen på sina egna villkor . Alla ska ha rätt att få delta i föreningslivet oavsett föräldrarnas inkomst, hemförhållanden eller var man bor. Vi vill sträva efter ett föreningsliv utan fördomar och diskriminering, där alla i demokratisk anda kan växa och utvecklas i en trygg miljö, där idrottsutövandet skall bygga på lust och glädje.

Uddevalla har ett starkt föreningsliv där de ideella krafterna gör ovärderliga insatser för integrationen genom att engagera och aktivera både föräldrar och barn. Föreningslivet medverkar i allra högsta grad till ett starkare och tryggare Uddevalla. Genom rätt stöd från kultur och fritidsförvaltningen kan föreningarna utvecklas, bli bättre, och inkludera fler barn och unga att få glädjas av idrotten och gemenskapen.

Vi vet också att i utanförskapsområden, (välfärdsredovisning 2018) såsom, Dalaberg, Hovhult och Tureborg har föreningsdeltagandet minskat, det finns stora klyftor mellan dem som deltar och dem som inte deltar i föreningslivet. Vi vill arbeta för ökad jämlikhet och ge föreningar som verkar i dessa bostadsområden extra stöd och utveckla sina föreningar för att inte riskera stänga dörren för dem barn och ungdomar som vill idrotta, för det får inte bara konsekvenser för individen utan också för vårt samhälle. Vi ser detta som en social och ekonomisk investering att stödja idrottsföreningarna.

Därför vill vi Socialdemokrater ge kultur och fritidsförvaltningen ett uppdrag att tillsammans med idrottsföreningarna hitta sociala och hållbara lösningar för att motverka utslagningar av barn och unga i våra utanförskapsområden, exempelvis via utvecklingsbidraget, SISU och idéburet offentligt partnerskap, IOP.

Socialdemokraterna i Kultur och Fritidsnämnden.

Annelie Högberg

Robert Wendel

Åsa Carlsson

Åke Granath

Maria Nilsson

Josef Sannholm