Idrotten måste prioriteras högre!

Sverige skrinnar iväg, både på hockeyrinkarna och i statistiken sett till antalet ungdomar som idag drabbats av psykisk ohälsa och hälsofarlig övervikt.

ANNONS

Det förstnämnda är givetvis något vi ska glädjas åt, och som skapar drömmar för hundratusentals unga runt om i vårt land. Samtidigt som det faktum att hela 54 procent av alla ungdomar i Sverige har återkommande psykisk problematik, att antalet barn som idag lider av fetma har ökat kraftigt, men även att hela tio procent av alla föreningsaktiva idrottare lade av med sin sport under år 2020 är något som vi ska vara djupt oroade över. Så här får det inte se ut. Det måste till en förändring, här och nu.

En av faktorerna som har föranlett en försämrad folkhälsa bland unga, är just att rekordmånga unga idrottande nu lägger av med sina sporter, och övergår istället till en mycket mer inaktiv vardag: präglad av stillasittande, tv-spel och andra digitala sysselsättningar. Ifall inte antalet dödsfall relaterade till hjärt- och kärlsjukdomar eller psykisk ohälsa ska accelerera kraftigt, krävs åtgärder nu. Det behövs en ny linje för svenska ungdomar, som främjar idrott, rörelse och en god hälsa.

ANNONS

För att kunna komma tillrätta med den negativa utvecklingen, krävs en tydlig upp-prioritering av svensk ridåpolitiks guldmedaljör - idrottspolitiken. När regeringen förblev passiva under covid-19-pandemin, klev Moderaterna upp i riksdagens kammare och verkade för ett ekonomiskt tillskott på 3,5 miljarder till idrotts- och kulturlivet. Det är så en ambitiös och ansvarstagande politik ska se ut, inte bara prat utan resultat.

När vi nu kan blicka tillbaka över covidpandemins värsta faser och kan identifiera dess hittilldags konsekvenser på föreningslivet, krävs det nytänkande och banbrytande åtgärder, för en bättre folkhälsa och ett ökat idrottande bland unga. Vi är övertygade om att breda nationella satsningar på idrottande i alla åldrar, en ökad tyngd på idrott- och hälsa i skolan samt olika satsningar på ungdomsidrotten i stort, både avseende bredd- och spetsidrott, kommer att bidra till en mer inkluderande och välmående folkrörelse. Det är vi som både är aktiva idrottare samt ex-idrottare, övertygade om.

Vi föreslår därför följande:

*Möjliggör för kommunerna att kunna öka resurserna till föreningslivet, genom ökade generella statsbidrag.

* Utred hur socioekonomiska faktorer påverkar ungas möjlighet till idrottande.

* Verka för fler idrottstimmar i skolan, och stärk idrottens roll på fritidshemmen.

* En ny, omfattande nationell ledarutbildning hos Riksidrottsförbundet, som specifikt riktar in sig på idrott bland ungdomar med psykiska diagnoser som ADHD och autism.

ANNONS

* Utveckla det befintliga idrottslyftet så att det även omfattar äldre. Idrotten glöms ofta bort i svensk politik. Vi och MUF kan lova att vi alltid kommer att kämpa för svenskt föreningsliv och idrottande.

Oliver Andersson Zito,

Distriktsordförande MUF Västra Götaland Västra

Ludvig Anderström,

Ordförande MUF Ale-Kungälv och hockeymålvakt

ANNONS