Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Said Abdu - Henrik Edin

Inför en avgift på plast i hela EU

Liberalerna: Vi måste städa haven tillsammans

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vid västkusten möter Sverige omvärlden. Hit kommer fartyg med varor från jordens alla hörn som sedan förs vidare till resten av landet. Från västkusten fraktas bilar, maskiner och mediciner till hela världen. Den nära tillgången till havet skapar inte bara god livskvalitet för var och en, utan även förutsättningar för ekonomiskt välstånd.

Låt oss därför ta hand om det hav som bygger vår västsvenska identitet och som samtidigt försörjer oss. Det är dags att vi européer som delar på havet städar upp det tillsammans från plast och föroreningar.

Varje timma flyter det iland skräp motsvarande fem fulla badkar på Bohuskusten. Enligt organisationen Håll Sverige rent rör det sig om cirka 8 000 kubikmeter varje år. Det är siffror som är så stora att de är svåra att greppa. I dag är det uppenbart för var och en som bor längsmed Bohuskusten, oavsett om det är i Göteborg eller i Strömstad, att nedskräpningen av våra hav är ett allvarligt problem. Det borde också vara uppenbart att det är en fråga som Sverige inte kan hantera på egen hand.

Problemet med nedskräpning av våra hav sträcker sig över nationsgränserna men ändå har de flesta svenska partier en sval, eller rentav skeptisk, inställning till det europeiska samarbetet. Slentrianmässigt hävdar man att den så kallade överstatligheten är vår tids stora fiende. Det är en djupt olycklig slutsats eftersom den försvårar våra möjligheter att lösa problemen. Om det är överstatliga lösningar som krävs är det också dem vi måste förorda.

Liberalerna har sedan lång tid identifierat en rad frågor som kräver ett starkare Europa. Nedskräpningen av våra hav är en sådan. Redan under föregående mandatperiod arbetade Liberalerna i europaparlamentet för att förbjuda plast i engångsprodukter, och röstade tillslut igenom en sådan lagstiftning. Nu måste arbetet fortsätta. Nedskräpningen av våra hav skadar både djur och natur i alldeles för stor utsträckning. Liberalerna föreslår fem konkreta reformer på EU-nivå för att få bukt med problemet:

1. Göra all plast återvinningsbar. Det bör skapas en bindande målsättning för alla medlemsstater att all plast ska vara återvinningsbar senast 2030. Vidare bör EU arbeta för att den inre marknaden ska ta större klimat- och miljöhänsyn vid tillverkning och utformning av förpackningar.

2. Satsa på forskning och utveckling. EU:s budget behöver omprioriteras för att främja grön innovation. Det måste vara enklare för européer att göra klimatsmarta val och då behöver nya alternativ till dagens plastförpackningar att utvecklas.

3. Stoppa export av plastavfall. Mycket av plasten längs med våra stränder kommer från länder utanför Europa. Därför vill vi hindra export av plastavfall till länder utanför EU som inte återvinner avfallet på ett tillfredsställande sätt.

4. Införa en EU-plastavgift. Det ska kosta att smutsa ner. Därför borde den plast som inte återvinns i varje land åläggas med en avgift. Med en sådan reform skapas incitament för varje medlemsland att skynda på återvinningen av plaster, den skulle också göra det lönsamt att införa nationella plastskatter.

5. Skapa ett europeiskt pantsystem. Att skapa incitament för att återlämna använda produkter är en viktig åtgärd. I dag saknar vissa länder helt och hållet pantsystem, och pantsystemen som finns i olika länder är inte kompatibla med varandra. Att det inte går att panta danska burkar i Sverige är ett sådant exempel.

Den bohuslänska kusten är ett av de vackraste naturlandskap som finns i Sverige. Få saker går att jämföra med att promenera längsmed klipphällarna och känna närheten till havet. Men upplevelsen förstörs om man istället möts av berg med sopor som har färdats långväga för att sedan spolas i land.

Det är bara genom ett fördjupat europeiskt samarbete som det är möjligt att hantera våra gemensamma problem. Nedskräpningen av våra hav kan bara hindras om vi arbetar tillsammans. Därför säger Liberalerna ja till ett starkare Europa.

Said Abdu

Europaparlamentskandidat nr.2

Liberalerna Trollhättan

Henrik Edin

Tidigare riksdagsledamot

Liberalerna Göteborg