Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ingen börjar röka för att det finns en askkopp närheten

Rökande ungdomar på Drottning Blankas Gymnasium vid Kungstorget i Uddevalla skräpar ner inte bara Trädgårdsgatans trottoar utan även Hamngatan får en släng av sleven. Då jag nästan dagligen passerar skolan under skoltid, kan jag bara bekräfta vad Vårat Gäng tidigare framfört.

Rektor Lotten Elming vill i sitt svar inte direkt vidkänna att det är eleverna på hennes skola som på trottoaren och i dörrsprång utmed hela fastigheten slänger sina fimpar. Tvärs över gatan vid skolans entré står en sopkorg med möjligheter att fimpa i askkoppen på ovansidan. Skulle det vara förmätet om skolan bad sina rökande ungdomar att utnyttja denna möjlighet, cirka sex meter från skolans entré.

Om man flyttade detta stora askfat som kommunen ställt vid Kungstorget till skolans entré , kunde man omedelbart få se ett resultat om ungdomarna har fattat vad det kan användas till.

Rektorn åberopar tobakslagen för att själv slippa ta ansvar. Jag är snart 80 år gammal och har inte någon gång i mitt långa liv träffat på en rökare som lockats eller börjat röka, därför att det fanns en askkopp i närheten och inte för ett ögonblick tror jag att dagens ungdomar lockas till rökning av detta skäl.

Nu får man ju hoppas att den nya skolan som ska starta på Kungsgatan och dess ledning har lite större samhällsansvar och tar seriöst på dessa frågor, om problemet dyker upp längre fram.

Jack Borlinger