Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ingen höjd lön för oss i ambulansen

Vår vidareutbildning var inget värd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Lön och lönesättning är en otroligt svår fråga; rättvisa eller orättvisa, det är frågan. Under 2016 års förhandlingar har Kommunal slagit sig för bröstet och stolt presenterat det positiva avtal som man tillsammans med SKL kommit fram till.

Vi satsar på undersköterskegruppen, en utsatt grupp som länge fått stått tillbaka för mycket. Man gick in i förhandlingarna med att man ville ha en extra pott att just ge till undersköterskorna. I förhandlingarna som resulterade i ett lönepåslag på 4,3 procent för de undersköterskor som har detta som titel i sitt anställningsavtal. Extrasatsningen innebär ett extra tillägg till den som är undersköterska. 520 kronor i månaden som generellt påslag, plus extra satsningen på 500 kronor, blir totalt 1 020 kronor i månaden

Den gruppen som vi tillhör, ambulanssjukvårdare i Västra Götalandsregionen ingår inte i den nya förhandlingen om de extra 500 kronorna. Detta trots att vi alla är undersköterskor, sedan har vi läst en ettårig vidareutbildning till ambulanssjukvårdare. Det man inte får glömma är ju att ambulanssjukvårdare utsätts varje dag för stora risker i sitt jobb, som bland annat snöstormar, mörker, berusade personer, hot och våld för att nämna några.

En undersköterska som jobbar på akuten, avdelningarna på sjukhuset eller på närhälsan är då värda mera i lön än mig som är undersköterska, men har valt att studera extra inom ett specialområde. Undersköterskorna är mycket värda denna extra satsning, men hur har facket kunnat välja bort en del av oss?

Enligt arbetsgivaren så kan jag göra en undersköterskas jobb i regionen, men inte tvärtom. Att undersköterskornas enda fackförbund, Kommunal, väljer att skriva under detta avtal är för oss otroligt kränkande. Vi är medlemmar som under lång tid kämpat för ”lika lön för lika arbete”. Det skulle vara väldigt intressant att se detta inom Vårdförbundet. Vi tror inte att tongångarna hade varit samma då.

Man utrycker stolthet med en klapp på sina egna axlar – ”åh, vilket bra avtal vi ordnade”. Man har själv som fackförbund under en period haft stora svårigheter vad det gäller krogbesök, porrklubbar, dyra resor samt medlemsavhopp. Tror man att man kommer få flera medlemmar nu? Ar detta en strategi som man nu driver? Hade varje medlem lagt vad man betalar i avgift till Kommunal så hade man haft en bättre löneutveckling än vad man nu har förhandlat fram till sina egna medlemmar och då kan man räkna ganska många år tillbaka.

Vi är otroligt besvikna, för kunskap ska väl leda till ökad lön, men då inte med Kommunal i alla fall. Detta är ett riktigt bottennapp.

Philip Nordqvist

Robert Lind

Ambulanssjukvårdare