Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ska vi minska risken för konflikter i framtiden måste vi förstärka integrationsarbetet samtidigt som vi via vuxenutbildningen och samverkan mellan kommunen och arbetsförmedlingen hjälper till med att få människor i jobb, skriver Magnus Jacobsson (KD). Bild: Matilda Spetz

Integrationsarbetet kräver mer engagemang

Vi kan tyvärr allt för ofta läsa om olika fruktansvärda händelser som sker i Sverige och även vår stad, Uddevalla, har drabbats av mord, bilbränder samt stenkastning mot blåljuspersonal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under den första kommunala alliansregeringen 2006–2014 etablerade vi ett förebyggande arbete på Dalaberg, Hovhult och Tureborg. Vi startade också ett andligt råd som bestod av präster, pastorer och imamer. Vi samverkade med civilsamhället och med polisen samtidigt som vi rustade upp Dalabergsskolan och etablerade näridrottsplats Dalaberg.

Via mötesplats Dalaberg och Tureborg anställde vi ungdomar som tog hand om sina egna stadsdelar, vi stöttade föräldrar som försökte komma in på arbetsmarknaden. Vi startade upp nämndssamverkan mellan framför allt socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden i syfte att motverka narkotikahandel samt stötta både barn och föräldrar som hade det tufft.

Inom Alliansen arbetade vi aktivt för att förebygga framtida konflikter via samverkan med olika myndigheter och civilsamhället.

Samtidigt försökte vi som kristdemokrater att gå längre då vi bland annat tog initiativ till en ny nämnd som skulle hantera arbetsmarknad, vuxenutbildning och försörjningsstöd. Vi motionerade även om att man skulle ta fram en strategi för att bekämpa islamistiskt våld och vi har vid flera tillfällen motionerat i fullmäktige avseende att man borde minska utanförskapet genom att sälja en del lägenheter på framför allt Hovhult, Dalaberg och Tureborg, vilket hade förändrat dessa stadsdelar och underlättat för skolorna.

Tyvärr fick vi inget stöd hos något annat parti för dessa förslag, vilket gör att dessa stadsdelar fortfarande lider av ett stort utanförskap.

Även under sexpartiregeringens två regeringsår försökte vi att aktivt utveckla arbetsmarknads- och integrationsarbetet under ledning av Jonas Sandwall (KD). Under dessa år arbetade kommunen fram ett strategiskt ramverk med en ny integrationsstrategi och man formade ett utskott med modernare möjligheter att fatta relevanta och operativa beslut.

Socialdemokraterna och vänstern talar ofta om vikten av integration men under den socialdemokratiska perioden 2014–18 monterades stora delar av det arbete som Alliansen hade byggt upp, ner. Detta kritiserades av en enig allians både i fullmäktige och i media.

Det är därför med förvåning som jag noterar att M, L och C vid senaste kommunstyrelsen valde att försvaga arbetet för integration genom att i praktiken avveckla arbetsmarknads- och integrationsutskottet.

Förutom att man minskar antalet ledamöter vilket gör att färre partier blir delaktiga går man så långt att man fattar ett formellt beslut om att den nya organisationen inte ska få lov att ta några operativa beslut. Detta sker i en tid när behovet av integration är större än någonsin.

I dag har vi ett samarbete med civilsamhället, vilket polisen vid flera tillfällen har vittnat om när det har varit bråk och stök i norra Uddevalla. Detta samarbete har inte uppstått av sig själv, utan det växte fram under de år som Alliansens regerade och prioriterade samverkan med civilsamhället.

När kommunen under den socialdemokratiska perioden drog sig tillbaka är det framför allt Dalabergskyrkan, Sunnicenter och Somaliska föreningen som tillsammans med nattvandrarna har upprätthållit den sociala kontrollen genom att uppmuntra vuxna att vandra i området på kvällar och nätter.

Ska vi minska risken för konflikter i framtiden måste vi förstärka integrationsarbetet samtidigt som vi via vuxenutbildningen och samverkan mellan kommunen och arbetsförmedlingen hjälper till med att få människor i jobb.

Nu när vi är på väg in i en lågkonjunktur bland annat som en effekt av Covid-19 så behöver vi mer, inte mindre engagemang. Som kristdemokrat hoppas jag därför att den nya majoriteten omprövar sin inställning till integration och förstärker detta arbetet, i stället för att dra ner på det.

Magnus Jacobsson (KD)