Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Photo by rawpixel.com from Pexels
Bild: Photo by rawpixel.com from Pexels

Jämn fördelning av hem- och omsorgsarbetet ska vara självklarheter

Jämställdhet är viktigt alla dagar på året

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ojämställdhet är något som inte enbart är statistik och siffror utan det är något som drabbar konkret och påverkar i vardagen. Kvinnor som grupp får sämre löner, sämre möjligheter till utbildning, sämre förutsättningar för en god hälsa, utsätts i mycket större utsträckning för våld av närstående och för kontroll och begränsningar i vardagen. Jämställdhet är grunden för ett demokratiskt samhälle och därför fortsätter vi kampen för att du ska behandlas utifrån den person du är och inte utifrån ditt kön.

Idag den 8 mars uppmärksammas internationella kvinnodagen för att lyfta hur ojämställd den värld som vi lever i är. Ett viktigt tillfälle att visa både på de problem som finns men också att belysa hur vi kan göra samhället bättre och rättvisare. Jämställdhet ska dock inte enbart uppmärksammas en enda dag på året utan engagemanget bör även finnas årets alla andra dagar.

Miljöpartiet de gröna är sedan vi bildades ett feministiskt parti. Vi arbetar målmedvetet för allas lika rätt och möjligheter att delta fullt ut i samhällsbygget. Under förra mandatperioden beslutade regeringen bland annat om en till så kallad “pappamånad” i föräldraförsäkringen, samtyckeslagstiftning och satsningar mot sexuella trakasserier. Men arbetet tar inte slut där. Under denna mandatperiod kommer vi fortsätta göra insatser för jämställdhet.

Jämställdhets-och mångfaldskommittén kommer bland annat fokusera på att:

Motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

Verka för jämställda löner.

Genomföra utbildningsinsatser för jämställdhet och mångfald.

Vi vill med politiska verktyg motverka den rådande ojämställda ordningen i världen. Tillsammans med andra aktörer såsom arbetsgivare, fackförbund, föreningar och kvinnoorganisationer fortsätter vi kampen för det rättvisa, demokratiska samhället. Frihet från våld, ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av makt och inflytande, jämställd utbildning och jämställd hälsa samt jämn fördelning av hem- och omsorgsarbetet ska vara självklarheter.

Därför vill vi bidra till jämställdhet årets alla dagar och särskilt lyfta fram hur viktig 8 mars, den internationella kvinnodagen, är för att uppmärksamma den ojämställda världen vi lever i.

Kukkamariia Valtola Sjöberg (MP) Sammankallande Jämställdhets- och mångfaldskommittén

Kristian Ek (MP) Vice sammankallande Jämställdhets- och mångfaldskommittén

Cindy Falquet (MP) Ledamot med ansvar för feminism Jämställdhets- och mångfaldskommittén

Mats Dellrud (MP) Ledamot med ansvar för feminism Jämställdhets- och mångfaldskommittén

VAD TYCKER DU? Kommentera här nedan (under annonsen)