Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Uddevalla sjukhus sjukhuset Bild: Karl af Geijerstam
Uddevalla sjukhus sjukhuset Bild: Karl af Geijerstam

Jag är trygg på sjukhus, inte i en sjuktransport i regionen

Hematologivården måste fortsatt vara samlad i Uddevalla och inte utspridd lite här och där.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Med anledning av en artikel i Bohuslänningen den 26 februari 2019, skriver jag denna insändare riktad till Anne Wennberg, områdeschef i NU-sjukvården.

Som chef har man ett ansvar, i ditt fall antar jag att hematologen i Uddevalla tillhör dig. Du säger att ni inte lyckas behålla personalen. Har ni tagit reda på varför? Det finns ett 15-tal sköterskor som säkert kan ge några svar. Du säger att det är få sökande och höga lönekrav, har du funderat på vad som erbjuds. Det är inte alltid fel på dom sökande, felet kanske ligger på arbetsgivaren.

Personalen på avdelning 16 gör ett fantastiskt jobb, jag har själv legat där ett antal gånger de senaste 10 åren.

Du, Anne Wennberg, vill lösa problemet genom att lägga ansvaret på någon annan! Detta uppfattar jag som att du har inget ansvar mot hematolog patienterna. Hur tror du det känns, som patient, att inte veta var man hamnar när sjukdomen slår till. Tryggheten att veta att man hamnar på avdelning 16 i Uddevalla, den vill du ta bort.

Det pratas vitt och brett om patientsäkerhet och trygghet för patienterna. Jag har svårt att se varken säkerhet eller trygghet, med tanke på sjukdomen, liggandes i en sjuktransport någonstans i Västra Götalands-regionen. Det är viktigare med logistik än sjukvård för regionen.

Jag tycker att du Anne skall ta dig ytterligare en funderare på att behålla avdelning 16 i Uddevalla den avdelningen har fungerat utan problem för patienterna under dom mer än 10 år som jag har vari patient.

Bengt Jansson

Hematologpatient

Svar direkt:

NU-sjukvårdens vård inom hematologi, blodsjukdomar, består av två delar. Dels dagvård, dit patienter kommer för vård och uppföljning, dels en slutenvårdsavdelning där patienter vårdas inneliggande. Vården bedrivs idag på Uddevalla sjukhus.

Under senare tid har det varit svårt att bemanna slutenvårdsavdelningen med tillräckligt många sjuksköterskor. Som alltid finns olika orsaker till varför medarbetare väljer att byta jobb. Hög arbetsbelastning över lång tid är definitivt en orsak. I det här fallet har det inte varit möjligt att driva vidare avdelningen som tidigare.

För en tid framöver kommer därför flera vårdavdelningar samarbeta åt för att ge våra patienter med blodsjukdomar bästa möjliga vård. Några patienter, med särskilda vårdbehov, kan komma att vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i stället för på Uddevalla sjukhus, men det handlar om en relativt liten del av de samlade vårddygnen. Resterande del av den hematologiska vården kommer fortsätta att erbjudas inom NU-sjukvården.

Nu utreds om det finns bättre förutsättningar för hematologisk slutenvård om den lokaliseras till NÄL. Detta eftersom vården har nära samband med infektionssjukvård och intensivvård som idag finns på NÄL. Utredningen ska visa vilka alternativ som finns, och på vilket sätt vi kan skapa bästa möjliga vård för våra patienter med blodsjukdomar.

Niklas Claesson

kommunikationschef, NU-sjukvården