Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Jag har inget emot Stockholmare, men hemtjänsten har begränsade resurser

Möjligheterna för "fritidsboendes" rätt och vistelsekommunernas möjligheter måste vägas mot varandra.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Delårsboende pensionär 4 april

LÄS MER: Vi sommargäster är också rädda för smittan

Respekt i debatten mellan åretruntboende och delårsboende i Bohuslän är bättre för alla. Först och främst; När storstadsbor med hemmakommun Göteborg eller Stockholm flyttar ut till sina fritidshus i större omfattning än vanligt, och tidigare än vanligt, ökar belastningen över tid på vård och omsorg i de bohuslänska kommunerna och även VG-regionen.

Idealet för varje människa, yngre eller pensionär som du själv kallar dig, är självklart att vara ständigt frisk och självständig, utan behov av hjälp från sin omvärlds omsorg. Men då jag själv jobbar inom hemtjänsten i Uddevalla kommuns regi, vet jag att vi alla med stigande ålder får ett ökat behov av hjälp från samhällets vård och omsorg. Över tid och fördelat på en större grupp människor, finns sålunda alltid en ökande kostnad och ett resursbehov när ett ökat antal människor väljer att bosätta sig på en annan plats än normalt.

2020 är inte normalt i något avseende. I skrivande stund stiger antalet COVID-19-patienter i behov av vård inom VG-regionen. På detta kommer ett ökat vård- och omsorgsbehov, med utökade insatser, ökade kostnader, ökat antal sjuka inom vårdande personal, och så vidare. För att samtala om situationen i Bohuslän nu och under sommaren måste vi vara någorlunda överens om detta. Ska vård och omsorg fungera på bästa sätt under den tid som väntar, för dig som boende i vistelsekommun och för mig som boende och arbetande i hemmakommun, måste resursbehoven tillgodoses på bästa sätt, och som lagen säger.

Socialtjänstlagen ger dig som boende i vistelsekommunen rätt till vård och omsorg här, men anger också att det är din hemmakommun (som får din inbetalda kommunalskatt) som har ansvaret för att så är möjligt. I situationen som är nu på grund av Coronasmitta och COVID-19-patienter, måste vi alla plocka fram socialtjänstlagens betydelse så att den även fungerar i praktiken på det sätt som är tänkt. Möjligheterna för "fritidsboendes" rätt, och vistelsekommunernas möjligheter att tillgodose denna rätt måste bägge tas med och vägas mot varandra.

Jag har inget emot Göteborgare eller Stockholmare, min egen flickvän är till exempel från Stockholm och hon är jättetrevlig. Men det juridiska ansvaret ligger i flera avseenden på din hemmakommun att tillsätta tillräckliga vård- och omsorgsresurser i din vistelsekommun, inklusive personal.

Pål Magnusson

Uddevalla

LÄS MER: Stannar kvar vid kusten för att försöka undvika smitta