Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Jag kommer att gratulera om ni klarar omsorgsbudgeten

"Omsorgspersonalens besjälade arbete och vårdtagarnas berättigade krav kommer nog att som vanligt ställa dom i strykklass även 2020. "

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik på Catharina Bråkenhielm 22/8

LÄS MER: Förändring kräver tålamod och ett sinne för utveckling

Förts ett tack, Catharina Bråkenhielm, för att du svarat på mina två frågor om Orust omsorgsbudget. Det finns dock anledning att kommentera din svarsinledning. Man behöver som du vet inte lämna in frågorna i förtid vid allmänhetens frågestund utan kan göra det på plats men då riskera att inte få något svar.

Eftersom mina frågor liksom du sa om dina budgetsiffror i princip var de samma som för budgeten 2019 ställde jag om frågorna på plats med risk att inte få svar. Med kommunens överraskande nyordning, att allmänheten får komma till tals först efter lång uttröttande partidebatt, blev min frågeskärpa därefter. Du säger felaktigt att jag ”ställde en specifik fråga” om Fyrklöverns äldreboende. Det var vid mina regelbundna besök på Fyrklövern som jag fått insyn i omsorgspersonalens besjälade arbete men absolut inte äldreomsorgens ekonomi. Trots att du inte behövde svara på mina frågor på plats ”högg du omgående” på min frågeinledning och därmed nog medvetet kunde gira förbi sakfrågan. Därför fick du frågorna separat innan min insändare publicerades.

Som väntat blev det många ord och mindre raka konkreta svar vilket får en att undra vad du menar med att ”förändring kräver tålamod”. Om jag minns rätt så har du Catharina tillhört Orust kommunfullmäktige under hela 2000 och även innan, ja även varit kommunalråd tidigare och faktisk omsorgsansvarig i slutskedet av 2018, men omsorgsbudgeten har under alla dina år aldrig gått runt vad jag kan minnas. Så man kan undra var din tidsgräns går för ”förändring kräver tålamod”?

Att nu först efter massor av årliga misslyckade försök att åtgärda omsorgsbudgeten men kommunledningen inte velat eller förmått rätta till obalansen, ändå säga vara ha ”sinne för utveckling” övertygar inte. Omsorgspersonalens besjälade arbete och vårdtagarnas berättigade krav kommer nog att som vanligt ställa dom i strykklass även 2020.

Upp till utlovad prestation och jag kommer att ”lyfta på hatten” och gratulera när vi ser att omsorgen klarat budgeten för 2020 med fortsatt besjälad personal och nöjda vårdtagare! Varför inte börja med att omgående i handling visa att det prognostiserade stora negativa utfallet för 2019 inte blir så stort?

Gunnar Persson

Kastet, Stillingsön