Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ung i sinnet? Skribenten tycker att många äldre är negativa. Bild: pexels.com

Jag vill inte bli gaggig och tjurig

Personligen ser jag fram emot att bli gammal

Jag tycker mig allt oftare höra om många pensionärers ekonomiskt och sociala utsatta situation, och viljan över att känna sig delaktig och meningsfull. Samtidigt, enligt egen erfarenhet när det gäller äldre så får man allt som oftast ett nej när man erbjuder något nytt, eller när man erbjuder något som innebär en social sammankomst.

"Nej, det där är ingenting för mig" "sånt där modernt". Vi kan inte backa bandet. Den jobbiga verkligheten ligger i att anpassa dig eller sitt och gnäll, valet är fritt. Många är ensamma, fundera en stund på varför det kan vara så.

Hade era barn hälsat på er oftare om ni hade lyssnat med empati, inte visat total självupptagenhet, inte kritiserat deras liv bara för att dom inte lever som ni gjorde i ett annat decennium? Svaret är troligtvis (i många fall) ja.

Jag tror att många i min ålder känner så här inför äldre, men vi pratar inte högt om det. Vi tror att ni ska bryta ihop av kritiken, så vi tar hellre avstånd.

Många äldre lever i hus och lägenheter, proppfulla med gammal bröte, mycket kan säkert vara värt en slant. Sälj det. Om jag sitter i min lägenhet som ung, fyllt med grejer som är värda stort och smått så får troligtvis jag det rådet om jag påstår mig vara fattig. Det spelar ingen roll vilken affektion jag har till prylen.

Allt jag hör ifrån inte bara pensionärer, men även andra grupper, är rättigheter, "vi vill ha" eller "allt är deras fel". Sällan ett enda pip om den egna skyldigheten som hos oss andra.

Jag tror inte att vi kan komma någon vart om vi inte klarar av att bli kritiserade utan att trä på offerkoftan, att kritisera pensionärer känns nästan tabubelagt, och är något tabubelagt, då kan man väl knappast kalla det för delaktigt?

Personligen ser jag fram emot att bli gammal, jag ska inte fastna i gamla spår, gaggig, tjurig och avfärda allt nytt som "trams" utan faktiskt anstränga mig för att få ett grepp om utvecklingen, då kommer jag garanterat känna en delaktighet.

Jag ska finna mig i att det inte finns en verklighet, och att min egna är den mest sanna. Din nuvarande situation är ett resultat över alla tankar du någonsin tänkt, och varje dag erbjuder nya tankar, tänk på det.

Mitt i livet