Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Karl af Geijerstam
Bild: Karl af Geijerstam

Jag vill kunna parkera min bil flera dagar i rad

Man måste kunna parkera på en ledig ruta och resa bort ett tag

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Stora resurser läggs nu på att göra centrum tillgängligare och mer attraktivt. Ambitionen att öka antalet boende i centrala Uddevalla är bra. Detta behövs för att vi skall få ett levande centrum igen. Det man också behöver titta på är förutsättningarna för de boende, speciellt parkeringsfrågan.

LÄS MER: Märklig regel om parkering på Folkets Hus-området

Vi som har valt att bosätta oss i de centrala delarna av staden, har stött på nya problem rörande den outtömliga frågan om parkeringsregler.

När jag här om dagen kommer hem från en resa, går jag för att titta till min bil. Den står på p-plats, hyrd av Uddevalla kommun, vid Folkets park. Ingenstans i mitt hyresavtal med kommunen, står att jag bara får stå parkerad i max 24 timmar. Dock är villkoren i hyresavtalet att jag betalar för min parkering ”i mån av plats”, vilket i och för sig är en märklig regel. Jag betalar för min plats hela månaden, medan sms-parkering är gratis under veckoslut och helger. Då ställs verkligen regeln ”i mån av plats” på sin spets, för oss med månadsparkering.

Men, plats hade jag inför min semesterresa och det kändes tryggt. Döm om min förvåning när jag vid hemkomsten möts av en ”varningslapp” på bilen, som meddelar att jag stått på parkerad mer än 24 timmar och att jag kommer att bötfällas om detta upprepas. Anledningarna till att jag hyr en plats, är att jag har behov av att parkera där, ofta flera dagar i rad. Jag behöver inte använda min bil varje dag.

Efter samtal med kommunens kontaktcenter får jag klart för mig, att varje dygn måste min bil flyttas till en annan parkeringsruta. Hur går detta ihop med kommunens miljöpolicy? Uppmanar Uddevalla kommun mig att öka utsläppet av avgaser? Är det rimligt, att varje dag då jag inte behöver använda min bil, starta upp den för att flytta den några meter?

Centrumutveckling, parkerings- och miljöfrågor hanteras av samma förvaltning/nämnd. Jag ser med förväntan fram att få respons, rörande hur ni tänker i denna fråga.

24-timmarsregel är ett politiskt beslut. Jag har respekt och förståelse för att denna regel gäller för sms-parkeringar. Det kan dock inte vara rimligt att tillämpa den på parkeringar med hyresavtal.

Roger Johansson (L), förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, skrev i denna tidning den 15 januari att ”fritidspolitiker regelbundet idiotförklaras”. Vidare menar han att vi väljare/medborgare/kritiker själva borde göra något för att det skall bli bättre. Detta är mitt bidrag till att ta ansvar och engagera mig. Jag vill skapa opinion så att våra folkvalda politiker kan fatta kloka och inte kontraproduktiva beslut.

Riv upp beslutet att bilar med hyresavtal skall flyttas var 24:e timma. Detta är kvalificerat vansinne!

Frustrerad söderbo