Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jordgubbsodling 200625 Bild: Matilda Spetz
Jordgubbsodling 200625 Bild: Matilda Spetz

Jordgubbarna har blivit mycket dyrare

Tycker ni hamburgare med jordgubbar som efterrätt kan vara en god måltid? Menyn kan nog gillas av många, men jag tänker på hur kostnaden förändrats under åren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För några år sedan skrevs det att priset för en Big Mac var en bra värdemätare på länders prisnivå. På det lokala planet jämför jag med jordgubbar.

När jag var barn har jag för mig man köpte jordgubbar litervis. Sedan dess har kartongerna blivit mindre, lägre. Nu rymmer de 0,85 liter, vilket är 18 procent mindre.

För femton år sedan har jag för mig man kunde köpa en kartong jordgubbar kring 20 kronor per kartong. Nu ligger priset på 50 kronor.

Jag har samma pension som för femton år sedan, så när som på någon hundralapp per månad. Värdet för kronan har inte förändrats så mycket som jordgubbspriset, endast cirka 20 procent. Då är det konstigt att jordgubbspriset stigit mer, särskilt som landet har gott om ledig arbetskraft för plockning.

En förklaring till prisökningen kan kanske vara att vi nu är någon miljon fler personer som ska dela på jordgubbsskörden.

Jan Ivarson