Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT

Ju fler som röstar ju mer kan vi påverka

Så ska vi genomföra EU-valet i Uddevalla.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 26:e maj är det val till Europaparlamentet, förkortat EU- valet enligt Valmyndigheten. Medlemsländerna i Europeiska Unionen väljer då representanter till sitt parlament. De olika partierna i Sverige genomför nu en valrörelse för att informera och opinionsbilda för just sina kandidater.

Precis som i de allmänna valen till riksdag, landsting och kommun, går det att förtidsrösta i EU-valet. Förtidsröstningen startar den 8 maj och pågår till och med den 25 maj. På valdagen är vallokalerna öppna från 8.00-21.00, det vill säga en timma längre än i de allmänna valen. I stort är det samma vallokaler som fanns vid förra höstens allmänna val, fast med någon justering. Exakt vilka förtidsröstnings- och vallokaler som finns går att läsa på uddevalla.se.

Historiskt sett har vi i Sverige högt valdeltagande i våra allmänna val fast lågt deltagande i EU- valet. Detta kan tyckas lite märkligt eftersom EU- parlamentet är vårt andra parlament jämte riksdagen. Ibland hör jag kommentarer om att man inte vill rösta till EU-valet eftersom man är emot EU. Detta känns som ett konstigt argument och ska vi i Sverige vara en del i EU och dess utveckling behöver vi ta ställning och göra vår röst hörd. Alla röster är viktiga och ju fler som röstar desto mer kan vi påverka, om inte direkt, så indirekt i och med ett större engagemang.

Att genomföra valet är en stor process med många involverade. Förtidsröstnings- och vallokaler ska identifieras och hyras, personal som arbetar i förtidsröstnings- och vallokaler ska rekryteras och innan arbetet påbörjas utbildas. Lokalerna ska innan arbetet påbörjas iordningställas och efter klockan 21.00 på valdagen återställas. I vissa fall ska lokalerna användas direkt morgonen därpå, så det behöver gå kvickt. Efter klockan 21.00 på valdagen skall alla röster, det vill säga både förtidsröster och röster lagda på valdagen räknas för att sedan levereras till valnämnden som sammanställer resultatet. Valnämndens arbete startar klockan 07.00 på valdagen och pågår hela dagen för att slutligen sammanställa resultatet, vilket brukar vara färdigt runt 02.00 natten till måndagen. Därefter levereras rösterna till länsstyrelsen klockan 07.00 på måndag morgon. Valnämnden har därefter onsdagsräkningen där sent inkomna förtidsröster, utlandsröster samt i vallokal underkända röster räknas, varefter dessa levereras till länsstyrelsen.

Arbetet med planering och styrning av valet görs av tjänstemännen på valkansliet vilka gör ett fantastiskt och engagerat arbete med detta. Arbetet i förtidsröstnings- och vallokalerna görs av tillfälligt rekryterad personal. Ofta är det samma personer som i val efter val gör detta arbete fantastiskt och engagerat i demokratins tjänst. Som valnämndens ordförande vill jag säga stort tack för allas engagemang och insatser. Utan er går det inte att genomföra ett val. Naturligtvis gör valnämndens elva ledamöter och ersättare ett fantastiskt arbete i samband med valet.

Slutligen vill jag uppmana alla att göra sin röst hörd och ta vara på sin demokratiska rättighet att rösta i EU- valet.

Fredrik Södersten (M)

Ordförande i Valnämnden Uddevalla kommun