Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MALMÖ 20171216
Folk börjar samlas utanför synagogan i Malmö inför dagens kippavandring.
Foto: Emil Langvad / TT /  kod 9290 Bild: Emil Langvad/TT
MALMÖ 20171216 Folk börjar samlas utanför synagogan i Malmö inför dagens kippavandring. Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290 Bild: Emil Langvad/TT

Judehat ska inte ha någon plats i Sverige

Politiker relativiserar eller ursäktar det rasistiska judehatet från olika muslimska företrädare och organisationer

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Snart är det skolstart igen och många börjar i den skola de själva har valt bland många möjliga. Men så är det inte för alla. Är du av judisk börd och bor i Malmö stad är bara tre skolor möjliga att gå till om du inte vill bli utsatt för ständig mobbing, hot och förföljelse.

Även vuxna judar hotas och trakasseras svårt. Judar har funnits i Malmö i århundraden vilket deras begravningsplats från 1800-talet och den vackra synagogan från 1903 vittnar om. För ett antal år sedan hade den judiska församlingen 3 000 medlemmar, nu är de färre än 500 och dessa vågar inte visa sin judiska härkomst öppet. Snart är staden ”judenfrei” för att använda en term från 30-talets Tyskland. Vi lever inte heller i 1400-talets Spanien med sin judefördrivning. Nu skriver vi Sverige och 2019. Visst är det märkligt, det som pågår i flera av Sveriges större städer. Svenskar med judisk börd har ändå tillfört vårt land mer inom kultur, innovationer och företagsamhet än någon annan invandrad folkgrupp. Det som pågår är en skam för den svenska demokratin, en skam för dess politiker och för Malmö stad som lät detta ske.

Våldsamt judehat är vardag i Sverige i dag. ”Vi vill ha vår frihet tillbaka, vi skall skjuta judarna” skanderar Palestinademonstranter fritt på torget i Malmö. I Göteborg attackeras judiska ungdomar med molotovcocktails. Tyvärr flackar många svenskar med blicken när det gäller antisemitism, inte minst bland politiker. Frågan blir komplicerad av det faktum att den helt övervägande delen av antisemitismen i dag är just muslimsk – en stor väljargrupp som själva utsatts för missaktning och därför ses som offer.

Man vill därför som politiker helst inte se, relativiserar eller ursäktar det rasistiska judehatet från olika muslimska företrädare och organisationer med att det bara är ett förståeligt uttryck för ilska över den av Israel förda politiken. Inom stora delar av vänstern är stödet för den liberala demokratin fortfarande inte självklart. Inte minst socialdemokratiska ministrar och kommunalråd och dess ungdomsförbund SSU har ofta försvarat eller varit plågsamt tysta om judehatets olika yttringar.

Sverige skall ta emot människor på flykt och har således haft en stor invandring inte minst från Mellanöstern – en region där befolkningen sedan länge impregnerats med antisemitism och judehat sedan barnsben via moskéer och statliga tv-kanaler. Det betyder emellertid inte att alla tankefigurer eller fördomar är välkomna hit. Förutom kvinnoförtryck och homofobi är just judehatet ett bra exempel på något vi aldrig kan blunda för, ursäkta eller acceptera. Det hör inte hemma i framtidens svenska kultur och samhälle.

Så skriver Per Ahlmark i sin bok ”Vänstern och tyranniet” att ”om man inte aktivt bjuder motstånd mot diktaturkramare och hatpredikanten så är man en medlöpare". Det borde vara en god ledstjärna för inte minst politiker i karriären.

Några förslag till sådant motstånd mot antisemitismen kan vara

1. Att staten upphör att med skattemedel stödja organisationer och moskéer som bedriver hatpropaganda och istället stöder de muslimska motkrafter som trots allt finns, samt ger obligatorisk information i frågan till alla nyanlända.

2. Att lärarna på skolans olika stadier vågar tala klartext om skillnaden mellan antisemitism och Palestinapolitik även med muslimska ungdomar närvarande i klassrummet.

3. Att imamer i sina moskéer, muslimska organisationer och talesmän vågar göra detsamma inför sina troende muslimska bröder och systrar.

Sture Boström

Uddevalla