"Vi tvingades efter fyra års bosättning i Tranemo, där vi har vänner och nätverk, att lämna vår lägenhet och flytta till Migrationsverkets största kollektivboende, Restad Gård.”
"Vi tvingades efter fyra års bosättning i Tranemo, där vi har vänner och nätverk, att lämna vår lägenhet och flytta till Migrationsverkets största kollektivboende, Restad Gård.” Bild: Sofia Myhrman

Julhälsning från ett kollektivt asylboende

Vi bor fem personer i ett rum som är mindre än 20 kvadrat, skriver familjen Qanbari-Mirzai.

ANNONS

Vi är många många som nu ska fira jul och ser fram emot att fira med nära och kära i en lugn och trygg miljö. Men vi i familjen Qanbari-Mirzai har en helt annan jul. Vi tvingades efter fyra års bosättning i Tranemo, där vi har vänner och nätverk, att lämna vår lägenhet och flytta till Migrationsverkets största kollektivboende, Restad Gård, till följd av Migrationsverkets beslut att avveckla boende på många håll i Sverige.

I slutet av våren fick vår familj med en månads varsel veta att vi var tvungna att flytta i slutet av vårterminen, utan info om det nya boendet. Nu lever vi under väldigt utmanande förhållanden, med 5 personer i ett rum som är mindre än 20 kvadratmeter. Vår familj består av mamma, pappa och fyra barn, 2, 13, 15 och 18 år gamla, men vårt äldsta barn som är 18 år, följde inte med oss och bor nu ensam.

ANNONS

Dottern Samara Qanbari-Mirzai, 13 år, berättar: ”Allt har förändrats. Vi har lämnat våra kompisar, skola, lägenhet och saker. Vi inte fick ta med mer än 25 kilo per person. Nu är vi på ett nytt ställe, vi känner ingen, vi saknar vänner och det finns ingen plats för fritid och lek. Vi fick inte ens avsluta terminen i Tranemo och fick ta tester i den nya skolan för att visa våra kunskaper och det här är väldigt svårt.”

Vi på Rädda Barnen har mött många familjer som tvingats flytta till kollektiva boenden och förlorat trygga sammanhang där barnen drabbats hårt, både till Restad Gård i Vänersborg och till Spenshult i Halmstad. Familjer bor trångt och barn har inget privat utrymme för lek och läxor. Skolpersonal har reagerat på att barnen farit illa och att det påverkat deras skolgång.

Alltför många barnfamiljer har drabbats orimligt hårt av Migrationsverkets avveckling av boenden under 2021. Barn och unga som flytt hit har många gånger varit med om svåra händelser och för att kunna bearbeta sina upplevelser krävs trygghet och stabilitet. Barnkonventionen är lag sedan 2020 och Migrationsverket borde tydligare sett till barnens bästa i beslut och genomförande.

Familjen Qanbari-Mirzai

Sylvia Wallin

ANNONS

distriktsordförande Bohuslän-Norra Älvsborg, Rädda Barnen

Per Sjövall

distriktsordförande Halland, Rädda Barnen

ANNONS