Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Annika Karlbom

Köp burfångade havskräftor!

Billiga havskräftor hotar beståndet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är en skandal att man har sänkt måttet på havskräftorna från 13 till 10,5 centimeter. Detta innebär att det blir många som trålar havskräftorna och det kommer leda till att det kommer in små kräftor och andra djur i trålen som blir sönderklämda eller dör på nåt annat sätt.

Vilket i sin tur leder till att havskräftorna blir så få så att de måste höja måttet rejält. När det kommer sådana trålare som fångar allt så blir det inte så mycket kräftor kvar till mindre fiskare som fiskar med bur eller annat.

För att kunna värna vårt bestånd och till och med få stora och fina kräftor så måste vi stödja burfångade kräftor och inte köpa trål fångade kräftor på affären, kanske ska burfångade kräftfiskare till och med få ett litet stöd av EU.

Men uppfiskade små kräftor är ju redan döda och det är ju billiga kräftor på affären.

Det är sant, men man får tänka lite också, om man köper trålfångade kräftor så fortsätter de ju fånga små kräftor för de tjänar pengar för det.

Köp inte trålfångade kräftor för att det är billigt, lägg en hundring extra på bra och fina kräftor. Så kan vi rädda beståndet!

Karl Åkerlund

Fiskebäckskil