Elfenben ska du inte köpa, då gynnar du kriminella tjuvskyttar.
Elfenben ska du inte köpa, då gynnar du kriminella tjuvskyttar. Bild: Ben Curtis

Köp inte souvenirer av vilda djur på semesterresan

Det massutdöende vi ser idag är orsakat av mänsklig aktivitet, och inte av naturliga processer.

ANNONS

Vi förlorar idag vilda djur och växter i en takt som gör att forskarna tror att vi är på väg in i det sjätte massutdöendet av arter – det senaste var utrotningen av dinosaurierna för 65 miljoner år sedan. Skillnaden är att det massutdöende vi ser idag är orsakat av mänsklig aktivitet, och inte av naturliga processer.

Köper du souvenirer av vilda djur på semesterresan bidrar du till problemet. Förlust av livsmiljöer och överexploatering genom bland annat jakt och illegal handel är de främsta orsakerna till den snabba minskningen av vilda djur.

LÄS MER:Världens minsta val nära utrotning

Knappt var femte person har handlat souvenirer och delar från vilda djur, visar en Kantar Sifo-undersökning under november bland drygt tusen svenska resenärer som gjorts på uppdrag av WWF. Cirka en procent av dem uppger att de köpt souvenirer av elfenben, när de rest i Afrika eller Asien. Allt fler tycks avstå från elfenbenssouvenirer, om man jämför med tidigare undersökningar WWF har gjort, men vi jobbar för en nollvision. Varje elfenbensprodukt bidrar till illegal jakt på elefanter.

ANNONS

Bli inte en ofrivillig smugglare

Några procent i undersökningen säger sig ha köpt väskor eller skärp av reptil- eller krokodilskinn och även andra produkter som fläckiga kattskinn och tigerskinn. Många av dem är inte lagliga att ta in i Sverige utan CITES-tillstånd. Köp inte souvenirer av hotade djur. Det är olagligt att ta in material gjorda av bland annat havssköldpadda, fläckiga kattskinn, tigerskinn, elfenben, hajtänder, torkade sjöhästar och svärd av sågfisk, till Sverige utan tillstånd. Vi uppmanar till försiktighet över lag när det gäller djursouvenirer om du som turist inte vet varifrån de kommer.

Köp inte heller souvenirer av ”lagliga” vilda djur som snäckor eller koraller, vare sig hela eller i bitar. Halsband och smycken av snäckor eller korall kan vara frestande att köpa med sig hem, men en storskalig handel hotar de lokala naturliga bestånden av snäckor och de viktiga korallreven. Korallreven är livsnödvändiga för oss att bevara då de är barnkammare och skydd för mängder av arter! Köp hellre annat lokalt hantverk.

Se upp med vad du äter

Var tionde resenär uppger att de någon gång ätit hajfenssoppa eller mat med hajdelar hemma eller utomlands. Hajfenssoppa ses på många håll som en delikatess och varje år dör uppåt 100 miljoner hajar för sina fenors skull, vilket gör att många bestånd av hajar är hotade. Handeln med hajfenor omsätter miljardbelopp och är ofta en del av organiserad brottslighet. Vi vill starkt uppmana till att aldrig äta hajfenssoppa, vare sig i Sverige eller utomlands. Var även noga med vilken annan fisk du äter under semestern. Överfisket är det största hotet mot haven och dess invånare och vissa arter är extra hårt drabbade. Undvik att äta andra hotade fiskarter som ål, havskatt, marulk, rocka, svärdfisk eller blåfenad tonfisk.

ANNONS

LÄS MER:Fortsatt svensk turisthandel med vilda djur

Ett fåtal uppger i undersökningen att de ätit så kallat bushmeatkött av apa eller annat vilt djur. Tänk på att inte äta rätter av exotiska djur – välj hellre mat från tamdjur eller vegetariska alternativ.

Nästan var tionde person i undersökningen uppger att de varit på elefanttur eller ridit elefant på zoo och ytterligare 1 procent har ridit på ett annat vilt djur. Fem procent har tagit en selfie med vilda djur och 15 procent har besökt en djurshow. WWF varnar för detta eftersom djuren ofta kommer från det vilda och aktiviteterna kan bidra till överexploatering och djurplågeri.

LÄS MER:Hoppfullt för Tanzanias elefanter

Sedan 1970 har i snitt 60 procent av bestånden av vilda ryggradsdjur, däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur, försvunnit, visar WWFs Living Planet Report från 2018. Faktum är att just nu minskar den biologiska mångfalden snabbare än någonsin under människans historia. 1 miljon arter riskerar att utrotas.

Gör en insats och avstå från att äta hotade vilda djur eller köpa souvenirer av dem.

Håkan Wirtén

generalsekreterare WWF

Mats Forslund

expert handel med hotade arter WWF

Ola Jennersten

senior naturvårdsexpert WWF

Inger Näslund

senior havsexpert WWF

ANNONS