Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Kaklet närmar sig för Alliansen

Nu återstår det snart bara en skattehöjning i Sotenäs

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den politiken som Alliansen driver och har drivit har nu gått in i kaklet. Nu återstår snart bara en skattehöjning för invånarna i Sotenäs kommun. En skattehöjning som inte genererar mer välfärd och högre kvalité i verksamheterna. En skattehöjning som vi Socialdemokrater inte ställer oss bakom.

Skola och förskolan i Sotenäs kostar ca 25 miljoner mer än likvärdiga kommuner. Ändå visar det inte att Sotenäs ligger högre i resultaten än jämförbara kommuner, snarare tvärt om. På skolans område finns inga politiska initiativ för att få ekonomi och kvalité i paritet med jämförbara kommuner. I valrörelsen framfördes ensidigt hur bra allting var inom skolans värld i Sotenäs. Det är bara att tuta och köra på. Möjligtvis kan de tänka sig att lägga ner en skola i Kungshamn, orten med flest barn i skolåldern.

Vi har ett fortsatt sjunkande elevunderlag i kommunen. Från 2017 till 2027 beräknas antal barn mellan 6 och 15 år minska med 35,3 %. Under samma period beräknas åldersgruppen 80+ öka med 42,9%. Detta ställer krav på oss politiker att se till att organisationen ligger i fas med utvecklingen.

Omsorgen har under flera år dragits med stora ekonomiska underskott ändå ligger Sotenäs kostnader skyhögt över kommunsnittet. Fem till tio miljoner kronor minus i verksamheten år från år. Sjukskrivningstalen är tvåsiffriga i verksamheten, personalomsättningen hög.

Vad gör då alliansens företrädare, jo det föreslår liksom tidigare år, en två procentig neddragning av budgeten för omsorgen i en verksamhet som lämnar underskott varje år. På omsorgssidan tar man in den ena konsulten efter den andra för att ta reda på vilka problemen är, som om vi alla inte visste vad som brister.

Stora arbetsgrupper, chefer har mellan 25 och 45 underställda. Detta skapar dålig arbetsmiljö både för undersköterskor och chefer. Konsekvensen blir hög sjukfrånvaro och stor personalomsättning. Drygt hälften av vårdpersonalen är fast anställda, resten rings in efter behov. Deltidsanställningar utgör huvuddelen av anställningsformen.

Hög personalomsättning, hög sjukfrånvaro, stor omsättning bland chefer som skall leda det direkta arbetet skapar inte förutsättningar för ett tydligt ledarskap. Allt detta kostar oss skattebetalare miljoner kronor.

Men Alliansen stoppar huvudet i sanden. Hyvlar kostnader rakt över. Ger inga signaler om hur de vill möta framtiden utom på skolas område där de skall ha kvar alla skolor i kommunen oavsett om det finns elever eller ej. På omsorgssidan tuffar det på med fortsatt höga sjukskrivningstal och hög personalomsättning och miljonunderskott.

Theresé Mancini

ordförande för Socialdemokraterna i Sotenäs

Jan-Olof Larsson

Socialdemokrat