Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Krapoktin.
Peter Krapoktin.

Kampen mellan ont och gott är inte över

Det är förstås avgörande viktigt att själv stå på den konstruktiva sidan, den fredliga och sanningssökande.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Gösta Ohlin och Bengt Larsson

LÄS MER: Det finns kanske flera bättre länder för er att bo i?

LÄS MER: Ryssland vill återigen bli en stormakt

LÄS MER: USA:s baser är en garant för demokratin

Bengt Larsson hävdar att människans ondska hela tiden kommer upp till ytan. Men vari består då den nämnda ytan? Inte av ondska förmodligen. Där finns nog något som är rätt vidsträckt och dominerande. Ändå kommer bevisligen ondska upp och stör idyllen.

Dagsnyheterna ger dagliga bevis. Idéhistorikern Sverker Sörlin har på 739 sidor beskrivit ”Mörkret i människan. Europas idéhistoria från 1492 till 1918.” Det börjar med Columbus så kallade upptäckt av Karibien och Centralamerika och slutar då de tyska revanschisterna började bygga sin nya stat… I Eyvind Johnssons ”Strändernas svall” ges hämnden en logisk ödesmättad skönhet. Sven Lindquists ”Utrota varenda djävel” visar rasismens förödande kraft.

Och Norman Mailers ”Varför är vi i Vietnam” visar den självförgörande USA-mentaliteten.

Listan kan göras mycket lång, men det finns en motlista. Delar av Gamla och Nya Testamentet ger hopp. Tusentals diktare på alla språk talar om den andra människan, flertalet, dit säkert Gösta Ohlin och Bengt Larsson vill räkna sig.

En övertygande skildring av människans och djurens konstruktiva skapande samarbete är boken ”Inbördes hjälp” av Peter Krapotkin (på svenska 1903). Denna tidnings läsare kan ge tusen exempel till på de fredsbyggande krafterna. Det är förstås avgörande viktigt att själv stå på den konstruktiva sidan, den fredliga och sanningssökande. Det börjar med respekt för medmänniskor.

Mänskligheten är bara drygt 200 000 år gammal och befinner sig i ständig utveckling. Numera spelar idéer och lagar en ökande roll. Likaså tyvärr även maktens propaganda, nyast uttryckt i Natos propagandacentrum Stratcom i Riga. Där är Sveriges regering med…

Detta vill vi meddela Gösta Ohlin och Bengt Larsson. Vi kan tyvärr inte hindra er från att förnedra er själva med aggressivt struntprat om oss och vilka vi är.

Erni & Ola Friholt