Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kurt Ridell (höger) ställer frågor efter en upplevelse på Ljungskile bibliotek. Kommunens chef, Gunilla Svensson, svarar. (arkivbilder: Ronny B Nilsson och Lasse Edwartz)

Kan biblioteket vara till för alla?

Kurt Ridell i Ljungskile får svar från bibliotekschef Gunilla Svensson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag vill uttrycka min glädje över det nya biblioteket, vad fint det blev! Jag är uppväxt i en liten ort där biblioteket var räddningen och jag är sedan flera år trogen besökare här i Ljungskile, mysigt med bibliotek, en oas.

En liten incident: En kille, cirka 9 år, satt framför en dator och såg på film under höga rop och skratt som hördes över hela lokalen. Han hade en äldre dam intill sig. Först bad jag honom vänligt att vara lite tystare och när inte det hjälpte bad jag damen, fortfarande vänligt, om hon kunde påverka barnet. Hon kontaktade då personalen.

Läs också: Här är Ljungskiles nya bibliotek

Det resulterade i att två i personalen kom och, vänligt, frågade om: ”problem?”. När jag relaterade händelsen upplystes jag om att barnet tydligen var utvecklingsstört och att ”biblioteket var till för alla” och att ”det finns en tyst avdelning”. Drar man ut konsekvensen av detta så skulle den tysta avdelningen bli ganska fullsatt, 20 dit, en kvar. Eller?

Efteråt började jag fundera över ”biblioteket är till för alla”, tjusig devis, men håller den? Naturligtvis inte, däremot kan man säga att lagar och regler gäller oss alla, till exempel högertrafik.

Vid mitt besök idag vimlade det av små barn som, förvisso ej ljudlöst, skuttade runt. Hela biblioteket, inklusive ”tyst avdelning”, hade blivit en lekplats i vinterkylan. Mysigt för barmen, tryggt för mammorna.

Biblioteket i Uddevalla har en avskild barnavdelning, här är den öppen och integrerad. Förslag: Flytta barnavdelningen längst bak i lokalerna och avskärma.

Frågor? Jo, handikappade, helt ok. Jo, jag gillar barn, jag har själv varit det.

Grinig? Tydligen.

 

Kurt Ridell

ordbråkare

 

Svar:

Tack Kurt för dina synpunkter. Roligt att du uppskattar biblioteket i Ljungskile.

Enligt bibliotekslagen ska biblioteket vara till för alla och det försöker vi arbeta för. Barnavdelningen är placerad i närheten av entré och information där det naturligt är mycket ljud och rörelse. Ju längre in i biblioteket man kommer desto tystare och lugnare tänker vi att det ska bli. För att skapa uppsikt och trygghet i rummet har vi valt att ha en öppen lokal där man ser att det finns andra besökare i rummet.

Vi vill att så många som möjligt ska kunna besöka biblioteket och har försökt göra det så tillgängligt som möjligt. Som ”meröppetlåntagare” (krävs att du registrerar dig) är biblioteket tillgängligt kl. 9-21 varje dag hela veckan. Även bemannade öppettider för alla har utökats med 11 timmar/vecka . Det innebär att klasser, förskolor och allmänhet besöker biblioteket samtidigt. Vi tror att det ger mer till fler besökare. Hoppas du kan hitta en tid och plats i biblioteksrummet som passar dig.

 

Gunilla Svensson

Avdelningschef bibliotek

Uddevalla