Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kanadensisk integration. Flyktingar lär sig spela curling i Toronto.

Kanada har en realistisk migrationspolitik

Det vore bättre om uddevallapolitikerna läste Tino Sanandajis bok.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Så har då Uddevallas egen utrikesminister varit ute i världen för att denna gång bilda sig en uppfattning om hur immigration och integration framgångsrikt ska appliceras på Uddevalla kommun. Besöket i Kanada var tydligen så inspirerande att det erfordrades ytterligare två politiker och fyra tjänstemän för att lära av Toronto.

Det hade varit en fördel om dessa först studerat de skillnader vad avser invandring och åtföljande integration som föreligger i Kanada visavi Sverige. Sällskapet hade då raskt kunnat konstatera att dessa förutsättningar är helt olika. Kanada har en strikt begränsad immigration där merparten av invandringen är arbetskraftsinvandring från länder med en hög utbildningsnivå och där varje individ prövas mot förutsättningarna för egen försörjning. Sverige däremot har de senaste åren haft närmast okontrollerad invandring/asylsökande från länder som Afghanistan, Somalia och Syrien. Merparten av dessa personer har en låg utbildningsnivå med ett stort inslag av anhöriginvandring.

Förutsättningarna för att integrera människor med hög utbildningsnivå där dessa oftast behärskar landets språk som franska eller engelska gör att kopplingen mellan näringsliv och immigranter också kan ske på ett sätt som vi i Sverige inte kommer i närheten av. Dessutom har Kanada helt andra arbetsrättsvillkor än vad Sverige har vilket också gör att förutsättningarna ej är jämförbara.

Att då som Gahnström betrakta våra asylsökande som arbetskraftsinvandring är att som strutsen sticka huvudet i sanden. All tillgänglig statistik visar att flertalet av immigranterna ännu efter sju år står utan arbete. I stället spiller kostnaderna för integrationen nu över från staten till de enskilda kommunerna där kommunerna påförs ansvar för att hantera framtida kostnader.

Läs också: Efter fiaskot med etableringslotsar krävs det andra åtgärder

I stället för att åka till Kanada föreslår jag i stället det berörda resesällskapet att studera ett par böcker i ämnet, till exempel Lars Åberg – Framtidsstaden: om Sverige i morgon blir som Malmö i dag, hur blir Sverige då? samt Tino Sanandaji – Massutmaning: ekonomisk politik mot utanförskap & antisocialt beteende.

Läs också: Kanadaresan blev en kick för deltagarna

Förhoppningsvis så kommer man då att inse att förutsättningarna för att komma tillrätta med de kommande problemen är, om än alltför sent, att börja i rätt ända och kraftigt begränsa invandringen så att vi har rimliga och överkomliga utmaningar framför oss.

 

Tänk till