Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hej och välkommen. Premiärminister Justin Trudeau välkomnar flyktingar från Syrien.

Kanada lotsar invandrare till jobb

Magnus Helsing: Lyckas vi rädda en person från utanförskap så var resan värd pengarna

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De senaste veckorna har det varit en antal insändare angående den resa till Kanada som några lokala politiker och tjänstemän genomförde. Insändarna riktar skarp kritik mot resan och menar att det var "ett enormt slöseri". Det tycker inte jag!

Ska vi lyckas med integration så måste vi också dra lärdom av hur andra länder genomför sin integration. Lagar, förordningar och civilsamhället ser olika ut i Sverige och Kanada, men vad finns det för gemensamma nämnare? Kanada uppmuntrar sina medborgare att starta egna studiecirklar för att grannar ska "gå ihop" och lotsa invandrarna till jobb, studier och hur lokalsamhället fungerar. Det "slöseri" som jag kan se är hur vi slösar bort människor från jobb/studier/samhället. Endast det!

Jag själv är inte drabbad av bristande integration. Jag dricker fortfarande samma mängd rödvin och av samma kvalité, som jag gjorde innan den stora flyktingströmmen 2015. Men ska vi lyckas med integration måste vi lyfta dialogen och inse att integration fungerar från två håll. Lyckas vi rädda en person från utanförskap så var resan värd pengarna, räddas fler är det bara bonus.

Magnus Helsing