Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En romsk kvinna i ett fattigt område i Bukarest. Bild: Vadim Ghirda

Kapitalismen skapade tiggeriet

Under kommunisttiden fick romerna arbete och bostäder

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På Folkets hus i Lysekil gav Bennie Åkerfeldt en ögonöppnande föreläsning om om romska tiggare från Rumänien. Lyckligtvis inför stor publik. Romer är en förtryckt minoritet lite varstans men nu handlade det om Rumänien. Romernas slaveri upphörde ungefär samtidigt som slaveriet i USA. Men inte eländet för de ”befriade”. Varken i Rumänien eller USA.

På 40-talet var Rumänien i allians med Hitlers Tyskland. Efter det kom det tidigare förbjudna kommunistiska partiet till makten. Romerna kunde andas ut. Romer fick arbete, bostäder, samhällsservice. Och även romska barn fick gå i skola. För att vara hundra procent ”vanlig” var man dock tvungen att vara tyst om sin etniska tillhörighet. Det fick mig att tänka på kvinnan i filmen Sameblod som av liknande skäl förnekade sin samiska bakgrund.

LÄS MER: Romer synliggörs i ny historiebok

När började vi se rumänska romska tiggare i Sverige? Svaret är socialismens våldsamma slut 1989. Marknadsekonomin tog över. Mer än 70 procent av romerna blev arbetslösa. Och hamnade i stort sett på soptippar. För med vad skulle de betala hyran? 30 procent är analfabeter, 84 procent saknar antingen el, avlopp eller rinnande vatten där de bor, och risken att lägga sig hungrig är fem gånger så hög som hos andra rumäner. Av ”andra rumäner” lever var tionde under fattigdomsgränsen.

LÄS MER: ”Det var dödsstraff på att vara en som jag”

Om man vore cynisk skulle man kunna säga att: var det inte detta som västvärlden ville? Nu blev de av med den där hemska kommunismen som gav dem ett människovärdigt liv. Ta parallellen med Venezuela där regeringen hade mage att använda landets oljeinkomster till bostadsbyggande, sjukvård, utbildning. Bort med den politiken! Marknadsekonomi ska det vara.

Hur länge ska vi ha romska tiggare utanför svenska affärsdörrar? Hoppet står trots allt till att alla rumäner reser sig och kräver ett annat samhälle.

Johnny Kristoffersen (K)

Lysekil