Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En tillgång för centrum. Lysekilsbanan och spårområdet i södra hamnen.

Katastrofalt att låta Lysekils centrum avindustrialiseras

Yngve Berlin (KP): Trafikverket har fattat ett uselt beslut om Lysekilsbanan.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi är bestämt motståndare till att Lysekil än mer blir en delårsstad, där ungdomen tvingas flytta ut och förmögna delårsboende flyttar in. Vi måste ha verksamheter som ger arbetstillfällen och inkomster till människor året runt. Därför är Trafikverkets beslut om järnvägen ett riktigt uselt och kortsiktigt beslut. Möjligheten för hamnen att överleva och utvecklas påverkas givetvis av järnvägens vara eller icke vara. Trafikverkets tjänstemän måste vara grymt nöjda med att på ort och ställe ha ett miljöparti och ett lokalt parti som jobbar för deras sak och välkomnar beslutet om nedläggningen.

Hur kan ett ”miljö”-parti aktivt motarbeta hamn och järnvägstransporter? Alla måste väl hålla med om att det mest miljövettiga är att frakta gods och människor med elektrifierad järnväg. För att inte tala om kombinationen järnväg, hamn och sjöfrakt. Då skall väl ”frakt-marknaden” anpassas till miljökraven, inte tvärt om.

Lysekilspartiet och Bohusläningens ledarskribent hävdar att järnvägen skulle ligga i vägen för en positiv utveckling av Södra Hamnen i Lysekil. Det har naturligtvis att göra med vad man som person eller ideologiskt anser vara positivt. Att exempelvis avindustrialisera området och släppa fram exklusivt boende skulle vara tidstypiskt men katastrofalt om man vill att kommunen skall vara levande året runt.

Ett exklusivt boende skulle för det första vara förbehållet förmögna och dessa skulle snart kräva att bullrande industri skulle avlägsnas. När Norra Hamnens bosättare inte ens tål busstrafik så skulle Södra Hamnens bosättare snart utgöra ett hot mot de jobb som finns runt hamnen.

Däremot så skulle den misskötta före detta Fodiafabriken i Södra Hamnen gott kunna ersättas med en fastighet för äldre medborgare, inte främst ett demensboende utan ett boende för äldre som ”bara” vill ha trygghet och service.

Men nu äger ju inte Lysekils kommun denna ”oslipade diamant” för att travestera Rombrant LP. Den ägs och missköts av en Norsk miljardär och förvaltas av hans handgångna lokala kompanjoner i samma bransch.

Om kommunpolitiken haft samma regler som skidskyttarna i OS hade både miljöpartiet och Lysekilspartiet fått maximalt med straffrundor. Tänk att bomma målen, inte minst miljömålen så totalt.

Yngve Berlin

Kommunistiska Partiet