Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Edman, författare och krönikör. Bild: Kenneth Eriksson
Stefan Edman, författare och krönikör. Bild: Kenneth Eriksson

KD/M:s budget innebär 40 procent mindre till natur och klimat

Stefan Edman: Klimatklivet och Naturnära jobb drabbas av budgeten

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Roland Utbult och Magnus Jakobsson, bägge välkända KD-riksdagsmän från Bohuslän, är stolta över den budget deras parti lagt tillsammans med Moderaterna och som klubbades av Riksdagen för 2019. ”En budget som står upp för klassiska värden”, skriver de (4 januari).

LÄS MER: Håll inne biståndet till den palestinska myndigheten

Ja, mer pengar för att korta vårdköerna och att upprätthålla Sveriges enprocentiga bistånd är mycket bra satsningar. Liksom anslagen till havsmiljön och internationellt klimatarbete. Men vore jag Roland och Magnus skulle jag ändå våndas över att M/KD-budgeten samtidigt skär ned statens anslag till Naturvårdsverket med 40 procent eller 2,7 miljarder kronor.

Det kommer för 2019 att betyda följande:

• att det så kallade ”Klimatklivet” försvinner helt. Det är Naturvårdsverkets investeringsstöd som från 2015 gett pengar till lokala initiativ för att minska utsläppen av koldioxid. Företag, kommuner, landsting bostadsrättsföreningar och andra organisationer har haft möjlighet att söka bidraget. 70 procent av Klimatklivets pengar har gått till lokala företag som vill ställa om sin verksamhet. Det har varit utomordentligt framgångsrikt och hyllades därför i fredags på DN Debatt av nio svenska industriledare som vill att det behålls och utvecklas för att bli ”relevant också för den exporterande industrin”. Men nu måste det alltså istället tas bort eftersom M och KD skär ned på anslaget!

• att statens skydd och skötsel av svensk natur halveras. Arbetet med att sköta naturreservaten och förbättra tillgängligheten för till exempel rörelsehindrade att uppleva dem är redan sedan många år eftersatt. Med M/KD:s budget för 2019 får kommuner och länsstyrelser ännu svårare att utföra denna angelägna verksamhet.

Men M/KD-budgeten skär också ned anslagen till expertmyndigheten Skogsstyrelsen, med 330 miljoner kronor för 2019. Det betyder bland annat

• att satsningen på projektet ”Naturnära jobb” läggs ned. Under 2018 har 1400-1500 nyanlända och lågutbildade jobbat med röjning och hävd av naturområden, inte minst viktiga för den biologiska mångfalden och för rekreation och friluftsliv kring tätorterna. Projektet, i samverkan med Arbetsförmedlingen, har främjat både naturvården – ett ”klassiskt värde”! – och integrationen, lokalt och jordnära. Till exempel i Uddevallabygden! Men nu tar M och KD bort pengarna, 120 miljoner kronor.

• att inventeringen av så kallade nyckelbiotoper i det svenska landskapet avbryts, ett arbete som politiken varit ense om i årtionden och som är så viktigt för att säkra den biologiska mångfald vi fått att förvalta i detta land.

Oberoende av partipolitisk hemvist finns det därför skäl att hoppas att vi inom kort får en regering som återställer anslagen för dessa viktiga ”klassiska värden”, enligt opinionsinstituten så uppskattade av väljarna.

Stefan Edman

Biolog, författare