Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Sedan Ebba Busch tagit över ledarskapet inom Kristdemokraterna har hon gjort allt för att visa sin politiskt övermoraliska natur", skriver Pål Magnusson. Bild: Jessica Gow

KD och Ebba Busch borde komma ner på jorden

Sorgligt demoraliserande! Det är enda sättet att beskriva Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och hennes partikamrat Ella Bohlin, vårdutvecklingsråd i Stockholm, då de nyligen deltog på en fest där de riskerade att bli smittade av corona och sprida smitta vidare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Demoraliserande, då Kristdemokraterna under Ebba Buschs ledning profilerat sig som ett ”övermoraliskt” parti – nästan i klass med Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna. Medan alla övriga svenskar kämpar med att hålla tillbaka det för riskgrupper dödliga coronaviruset på alla tänkbara sätt, verkar inte detta gälla för ledande kristdemokrater. Med hög svansföring försvarar de sitt agerande och försöker som vanligt rikta strålkastarljuset på sina politiska motståndare – som om det på något sätt varit de som gjort fel!

Sedan Ebba Busch tagit över ledarskapet inom Kristdemokraterna har hon gjort allt för att visa sin politiskt övermoraliska natur. I kölvattnet efter Jimmie Åkessons briljanta retorik har hon notoriskt fiskat de potentiella väljare som ansett Sverigedemokraterna vara allt för ”bruna”. Rent sakligt har det kristet demokratiska partiet i stort sett kopierat Sverigedemokraterna i fråga efter fråga. Att ställa sig över andra partiers, i deras egna ögon, mindre moraliska politik, borde rimligtvis även innebära att man lever som man lär – men icke.

På andra sidan Atlanten, i USA, övermoraliserar republikaner och demokrater i debatt efter debatt. Samtidigt kan via alla, svenskar som amerikaner, se deras sorgligt demoraliserande verkliga beteende i bjärt kontrast i vad de säger. Är det dit Kristdemokraterna och Ebba Busch strävar? Ska vi också få ett land där grupp ställs mot grupp – hatande sin ideologiska motståndare, i fullständigt hyckleri och dubbelmoraliserande?

Kristdemokraterna borde vara rädda om demokratin Sverige och komma ner på jorden som oss andra dödliga. Sverige – med den karga jordens strävande folk, som i århundraden värnat det återhållsamma, det ärliga, behöver inte göras om till ett land av tjuvknep och dubbelmoral. Moraliska regler som kristdemokratiska politiska toppar sätter upp för sina svenska medmänniskor – borde även gälla dem själva.

Pål Magnusson

Uddevalla