Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Visioner. Kristdemokraterna vill prioritera ny bilväg upp till Skarsjövallen. Bild: Karl af Geijerstam

KD vill storsatsa på bostäder och aktivitetscentrum i Ljungskile

"Många nyinflyttade till kommunen väljer exempelvis Ljungskile på grund av det fördelaktiga läget och det utbud som föreningslivet erbjuder"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Just nu pågår slaget om vilka platser i landet och regionen som kommer att kunna bli attraktiva inflyttningsområden. Människor flyttar nämligen inte längre till en kommun - de flyttar till en plats.

Ljungskile centrum. Bild: Karl af Geijerstam

Detta betyder att vi måste arbeta med en strategi där kombinationen av det som människor efterfrågar matchas med de unika värden olika platser har i vår kommun. I praktiken betyder det att olika områden i kommunen måste utvecklas med just sina unika värden. Detta är en utveckling flertalet mindre kommuner idag helt missat.

Många nyinflyttade till kommunen väljer exempelvis Ljungskile på grund av det fördelaktiga läget och det utbud som föreningslivet erbjuder. Närheten till Göteborg och goda pendlingsmöjligheter är helt avgörande. Ljungskile ligger exempelvis positivt 20 minuter närmare Göteborg än andra områden runt om i kommunen. Kulturen med föreningsliv och företagande lockar också människor till platsen. Nya fina företag växer upp inom den viktiga besöksnäringen och föreningar inom musik, kultur, idrott och friluftsliv ger en ökad livskvalitet.

Vi i KD vill därför göra en satsning på Skarsjövallen i Ljungskile som består av två delar:

Nytt bostadsområde

Den första delen innebär att vi prioriterar plan för bostadsområde och ny bilväg upp till Skarsjöområdet med säkra gång- och cykelbanor där belysning gör att alla kan röra sig tryggt och säkert, dygnet runt. Området byggs ut via markanvisningstävlingar så att byggnader och arkitektur blir i absolut toppklass inom design såväl som inom miljö och hållbarhet. Laddstolpar, bilpooler och förnybar energi är inslag som ska göra detta till en framtidsmodell. Helheten gör att både lokala och nationella entreprenörer får samma möjlighet att vara med och lämna förslag.

Bygga ett aktivitetscentrum

En bred uppslutning föreningar vill skapa ett aktivitetscentrum för idrott, friluftsliv, kultur och hälsa på Skarsjövallen. Det stöttar vi i KD. Helheten innebär en unik kombination av bostäder med nära tillgång till föreningsliv och aktiviteter. Och viktigast av allt: det är något som människor efterfrågar och vill flytta till.

Det är dags att visa riktig handlingskraft och ta ansvar för de möjligheter vi har. Vi som kommun riskerar annars att förlora kampen om inflyttning och utveckling. För om vi inte ens klarar av att se när det är öppet mål så finns inget att skylla på i framtiden. Nu säger vi stopp till nuvarande regerings tafatta försök. Vi vill istället ge våra invånare möjligheten till det bästa boendet, det bästa föreningslivet och de bästa förutsättningarna för ett tryggt och gott liv. Oavsett om du är ung eller gammal. Nyinflyttad, nyanländ eller om du bott här i generationer.

Jonas Sandwall (KD)

Ledamot Samhällsbyggnadsnämnden