Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkitektonisk chock. Smögen har fått sitt miljonärsmiljonprogram.

Kleven är ett exempel på urartad turism

"Råkapitalismen är en amoralisk kraft"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det talas vackert om våra gamla fiskelägens speciella miljö, som bör bevaras så långt det är möjligt i vår kommun Sotenäs.

Döm om vår förvåning när vi för gäster från Stockholm ville visa, hur de vackra orden omsätts i praktiken. Vi for till den sydligaste delen av Smögenön, kallad Kleven. Det första vi såg var ett väldigt p-hus – som en enorm låda i flera våningar. I anslutning till detta åbäke – såvitt bekant kommunens enda p-hus just här! – reser sig flera stora byggen av höga, enahanda bostadshus, det ena bakom det andra. Flera av dem saknar havsutsikt. De boende får i stället nöjet att se in i grannhusets gråa vägg.

Våra gäster var nästan chockade. För dem gav namnet ”Smögen” associationer till en charmerande idyll vid havet, låga hus, trånga gränder och små mysiga trädgårdar. De fann det obegripligt att här möta en modern variant av de gamla, nu slitna husen i Tensta och Rinkeby – ett nytt miljonprogram alltså men nu för miljonärer, som tillbringar ett par månader om året här, medan husen resten av året står tomma. Vem behöver ett p-hus på Kleven i november?

De vackra orden om miljön i inledningen skorrar falskt mot verkligheten på Kleven. De går helt enkelt inte ihop med den moderna turismen. En kommun som Sotenäs har länge förgäves sökt hantera problemet. Ett liknande, närmast komiskt exempel är cirkusen med definitionen och användningen av de omdebatterade sjöbodarna.

Finns någon övergripande strategi? Hur ser den i så fall ut? Hur passar Kleven-projektet in i denna strategi? De som tjänar pengar på turismen vill hela tiden öka den, trots att den sedan länge har urartat. Det groteska exemplet Kleven talar sitt tydliga språk. Är detta en modell för kommunens framtida turismsatsning? I Kiruna flyttas de fastboendes hus för att ge plats åt den expanderande gruvan. Är denna metod framtidens melodi för orter som Smögen och Kungshamn?

Råkapitalismen är en amoralisk kraft, som i globaliseringens tid söker sig dit där profiten finns. Alla andra intressen får vika. Detta är naturligtvis inte ett kommunalt problem. Det tillhör rikspolitiken. Tyglas inte denna form av kapitalism av en ansvarsfull politik, löper den amok – som på Kleven.

Klyftan mellan samhällsklasserna växer, och folks förtroende för politiken sjunker i samma takt som skillnaden mellan retorik och praktik ökar. Utanför Smögen finns flera små, obebodda öar. Varför inte exploatera också dem till fromma för den heliga turismen? Där behövs ju inte ens några p-hus.

Carl-Axel Backman