Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kleven. En katastrof tycker skribenterna.

Kleven är ett totalt misslyckande för boendemiljön

Socialdemokraterna: Gamla Smögen ska inte ha fönster av aluminium och fasader av plast.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för gamla Smögen pågår. Syftet med planen är att ta ställning till vilka bebyggelsemiljöer som är viktiga att bevara samt hur vi kan ge förutsättningar för anpassning och utveckling utan att förvanska och bygga bort de värden som finns.

Socialdemokraterna anser att det ligger enormt stora värden i våra små pittoreska samhällsmiljöer. Dessa miljöer lockar såväl boenden som besökare och utgör en grundbult för vår attraktionskraft. Under de senaste åren har utvecklingen kommit ikapp de gamla planerna och på Smögen ser vi hur många butiker, restauranger och boenden fått växa fram utan permanenta bygglov, de flesta av dem har funnits i många år. Med den nya planen vill vi kunna ge dessa verksamheter permanent bygglov samt reglera vad som byggnadsmässigt kan utföras utan att de värdefulla miljöerna förvanskas.

Ingen vill väl se aluminiumfönster och lavellaplast på den världsberömda sjöbodslängan längst in på Smögenbryggan, material som en av debattörerna förespråkar. Det går att utveckla och bevara samtidigt om man inte enbart låter sig styras av plånboken.

Det nya Kleven som växer fram på andra sidan Smögenbryggan är ett totalt misslyckande när det gäller anpassning av arkitektur och skapande av en god boendemiljö. Dessutom har trafikkonsekvenserna underskattas kraftigt och ordinarie kollektivtrafik kan inte ens ta sig ut på Kleven. Här har politiken fallit till föga för marknadskrafterna och resultatet talar sitt tydliga språk. Låt oss vara självkritiska och lära av denna tragedi!

Vi politiker behöver mer av kunskaper och mod inför kommande planarbeten!

Elving Claesson (S)

Bengt Sörensson (S)

Vivianne Gustavsson (S)

Britt Wall (S)

Ledamöter i Sotenäs byggnadsnämnd